4 november 2013

Gott Bröd

Nu i veckan har jag bakat "mitt standardbröd" två gånger. En gång åt min syster som fyllde år (hon önskade sig det i födelsedagspresent) och ett bröd till mig och min man. Det här brödet är väldigt gott och enkelt att göra. Eftersom det är utan jäst så är det bara att blanda ihop alla ingredienser och sätta i ugnen. Snabbt och smidigt! Dessutom kan det göras helt glutenfritt, till glädje för alla med känsliga magar och för andra (som till exempel jag) som tycker att glutenfritt är godare och dessutom väljer att hellre äta glutenfritt eftersom det är näringsrikare än att äta vetebröd. 

Här är receptet för ett bröd:

Ingredienser:

3 dl havregryn (glutenfria om man vill, jag brukar använda ekologiska)
3,5 dl glutenfritt mjöl (t.ex. 1 dl rårismjöl/havremjöl, 2 dl bovetemjöl och 0,5 dl majsmjöl)
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1-2 dl torkad frukt (russin, dadlar, aprikoser, plommon..vad du gillar eller har hemma)
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
(om man vill ca 1/2 dl sirap)
1 stor riven morot
ca 1 msk olivolja/kokosolja
3 dl sojayoghurt/ekologisk fil
smör/annat fett
vatten vid behov

Tips på andra smaksättningar:

1/2 dl nyponskalmjöl (istället för brödkryddor)
3 tsk kanel och 1-2 rivna äpplen (istället för brödkryddor och morot)
4 tsk kakao, 1 mosad mogen banan (istället för brödkryddor och morot) och kokos som ströbröd

Gör så här:

Blanda alla torrvaror.
Riv morot och blanda i.
Tillsätt olja och yoghurt/fil.
Blanda så att det blir en deg. Verkar det vara för torrt, tillsätt lite vatten.
Smöra/olja en avlång brödform.
Tryck ned degen i formen ordentligt så att det inte blir några lufthål och platta till den fint.
Sätt nederst på galler i ugnen, 175 grader i ca en timme.
Jag läste någonstans att brödets innertemperatur ska vara 97 grader då det är klart. Jag har dock inte testat detta så många gånger. Eventuellt att det blir lite för torrt vid 97 grader.
Häll ut brödet ur formen och linda in i en bakhandduk där det får svalna.
Skär sedan brödet i lagom tjocka skivor och frys in det du inte kommer använda inom kort. Brödet är nämligen godast nybakat.

Här är brödet, varianten med nyponskalsmjöl.

Hoppas du får en härlig vecka!
Sannah

Ps. Eftersom våran blogg är väldigt ny vill vi gärna ha lite feedback på det vi skriver. Ge gärna en kommentar angående det du har läst. Bra, dåligt, intressant, konstigt, vad som helst.. Tack på förhand!

2 kommentarer:

  1. Å var det inte liknande bröd ni bakade på Hola? :) det är så mysigt att läsa här ibland. Kram Rebecca

    SvaraRadera
  2. Joo! Elin hade ju hittat nåt recept som vi modifierade hit och dit. Det här receptet har blivit mitt standard nu :)
    Kram!

    SvaraRadera