Ingredienser:
160 g ekologisk kålrot
75 g ekologisk morot
250 g ekologisk potatis
160 g sötpotatis
75 g ekologisk broccoli
60 g ekologisk hackad spenat
havssalt
2 msk ekologiskt smör
1 dl vätska, t.ex. ekologisk ris-/sojadryck
4 portionsbitar lax
ekologisk olivolja
ekologiskt smör
salt
peppar
cayennepeppar
dill (färsk eller torkad)
1 ekologisk citron
Gör så här:
Koka upp vatten och sätt ugnen på 180
grader.
Skala kålrot, gör små bitar och
skala morot, skiva i tunna skivor. Lägg dessa i vattnet. De bör
koka ca 25 min.
Skala potatis och skär i bitar. Lägg
dessa i kastrullen när kålrot och morot har kokat i 5 min.
Skölj av laxbitarna och lägg dem
sedan på hushållspapper så de torkar lite. Lägg även ett papper
ovanpå.
Ringla lite olivolja i botten av en
lagom stor ugnsform.
Lägg laxbitarna i formen. Pressa
citron över dem. Salta och krydda på båda sidor.
Fördela slutligen små smörklickar
ovanpå laxbitarna och sätt in formen mitt i ugnen.
Låt laxen vara i ugnen ca 20 min om
den är tinad.
Skala sötpotatisen och skär i bitar,
dela broccolin i mindre buketter. Lägg dessa i kastrullen när det
är 10 min kvar på koktiden för kålroten och moroten.
Häll ut vattnet när allt har kokats
mjukt.
Mosa med en potatisstöt. Tillsätt
smör och spenat. Salta och tillsätt vätska. Blanda ordentligt!
Servera tillsammans med grönsallad
(sallad, avocado, tomat och gurka) och tinade frysta ärtor.
Tips! Koka rotsakerna med så lite
vatten som möjligt så försvinner inte lika mycket näring till
vattnet. Tina laxen under dagen om den ska lagas på kvällen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar