20 november 2013

Alla dessa MÅSTEn...

En kväll förra veckan var det nog.
Bägaren rann över.
Jag orkade inte hålla ihop det mer.
Alla krav och måsten stod långt över huvudet på mig...

Som ni vet är jag mamma till en 7 månaders tjej. Hon är världens härligaste och bästa barn. Och därför vill jag vara med henne jämt egentligen. Leka, busa, se henne utvecklas, prata, läsa bok, mysa, gosa m.m. Men det "borde" jag väl också, när jag är mamma-ledig, tänker jag. Främst är det väl för att jag vill det, eller?

Samtidigt som jag har detta "borde" har det tillkommit en hel massa "borden" och "måsten". Som t.ex. att städa, tvätta, laga mat, baka, träna, gå ut på promenad, sticka, musicera, dansa, läsa, blogga, spela spel, vara med vänner, vara med familj, gå till kyrkan, be och läsa bibeln, ta det lugnt o.s.v.

Hela mitt liv består bara av "borden" och "måsten"!! Jag är ju en livs levande robot. Istället för en livs levande människa. Kom jag fram till den där kvällen förra veckan. Mina känslor och min egen vilja existerade inte längre. Det enda som fanns kvar var alla "borden" och "måsten".

Men vänta nu...hur kan allt det där som förut var mina intressen ha blivit massa "borden" och "måsten"?
Vad VILL jag egentligen göra?..
Just då kändes det som att jag inte ville göra något alls.
Det fanns ingen energi kvar efter att ha försökt hinna med alla "borden" och "måsten".

Efter att ha ventilerat detta med min man kom vi fram till att jag från och med då behöver göra bara de saker som jag VILL. För att ens komma ihåg vad det är jag vill...
Det var ett bra beslut, som resulterade i att jag återhämtat mej ganska snabbt från bristen på energi.

Men en del kanske tänker att, men vadå? Man måste ju faktiskt städa och laga mat t.ex.
Men jag skulle vilja säga NEJ, det MÅSTE man INTE!
Genom att inte göra det under en tid kommer du faktiskt att VILJA göra det. Inte för att du måste. Utan för att du vill. Du inser att du kommer att må bra av att göra det, och då gör du det. Inte på grund av att du MÅSTE, utan på grund av att du VILL. Och det är faktiskt en stor skillnad.

Min gissning är att det är ganska många mammor som känner igen sig i detta. Men inte bara mammor. Det finns säkert en hel hög andra människor som också har tagit på sig alla dessa "borden" och "måsten". För det är faktiskt så det är. Det är något man själv väljer. Kanske inte helt medvetet. Men det finns ingen annan som lägger dessa bördor på någon. Det gör man själv. Varför? Jaa du..det kan bero på en hel massa olika saker som jag inte tänker gå in på.

Hur som helst. Fundera gärna på hur du har det i livet. Lever du med alla dessa "borden" och "måsten"? Är det dags att göra något åt det? Idag!?
Som jag upplever det är det väldigt befriande att slippa dem.
Med dem är det svårt att leva. Utan dem är man fri att leva. Här och nu!
Och kom ihåg, det är ditt val!

Sannah

2 kommentarer:

 1. Jag tycker dessa måsten ofta hör ihop med stress. När jag måste pressa in två tvättmaskiner mellan middag och jobb och allt annat vill jag bara gråta men när jag gör det i lugn och ro under en hel dag så är det mer lust fyllt. Stress är så fruktansvärt negativt och tar lusten och musten är allt.

  Hoppas du hittar tillbaka till dig själv snart! Kram Amanda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju så. Det känns redan bättre nu sedan jag försökt tänka att jag måste och borde en massa. Får bara se till att inte hamna där igen. Och fokusera på att njuta av livet. Annars är det ju inte så mycket till liv.
   Kram!

   Radera