Detta innebär också att dagarna blir allt mörkare och mörkare. De flesta av oss hinner knappt se solen på dagarna. Därför är risken för brist på D-vitamin hos oss nordbor väldigt stor under höst/vinter/vår. För att stärka immunförsvaret och säkerställa en god absorption av kalcium och fosfor m.m. kan det vara en god idé att börja ta D-vitamin som kosttillskott i oktober-november fram till april-maj. D3 är den formen som produceras naturligt i kroppen vid solljusexponering och är därmed den bästa sorten att inta som kosttillskott. Men varför kosttillskott? kanske någon tänker, kan man inte få i sig tillräckligt D-vitamin via kosten? Svaret på det är nej. Den främsta källan till D-vitamin är solljuset. D-vitamin finns inte i någon stor mängd i maten. Därför behöver vi D-vitamin i form av kosttillskott när solen lyser för svagt.
Men oj då, det var inte detta jag hade tänkt skriva om. Jag hade ju tänkt att bjuda på ett i stort sett mjölkfritt (innehåller smör, vilket går att byta ut mot någon olja eller mjölkfritt smör för den som vill/behöver) recept på risgrynsgröt. (Därför allt prat om jul) Egentligen borde man kanske vänta tills december innan man börjar äta julgröten men vi började nu i veckan. Receptet baseras på inspiration från min svärmor som lagade den första mjölkfria risgrynsgröten som jag någonsin smakat.
8 portioner
Ingredienser:
3 dl ekologiskt grötris
6 dl vatten
1 tsk havssalt
2 msk ekologiskt smör
1 msk ekologiskt råsocker
5 dl ekologiskt sojadryck
5 dl ekologiskt ris-/havredryck
1 bit hel kanel/1 msk kanel
Gör så här:
Koka upp vatten, skölj riset.
Låt riset koka i 10 min med vatten,
salt, smör och socker.
Häll på mjölk och lägg i kanelen.
Rör om.
Låt koka ca 40 min utan att röra om.
Rör sedan om.
Obs! Lock på kastrullen hela tiden.
Ha koll så att det inte kokar över. Lätt
hänt!
Snart helg.
Håll ut! alla ni som jobbar och sliter.
Sannah
Mums!
SvaraRaderaHej tjejer! Jag läser er blogg varje dag, tycker den är super! :) Men jag har lite frågor, som var kan man köpa kokosolja som ni använder till ganska mycket, vad är skillnaden på kokosolja och olivolja? Går det att byta ut? Nyponskal, bovetemjöl och majsmjöl var köper man det? Nu bor jag ju i norge och här är det lite dåligt utbud och det som är lite annorlunda kostar en halv förmögenhet. Men jag tänkte handla lite då jag åker hem.
SvaraRaderaSannah, kan jag byta ut soja och havredrycken mot 10 dl mjölk?
Kram på er
Sofie
Hej Sofie! Vad roligt att du följer vår blogg! Jag kan förstå att det blir dyrt att köpa vissa livsmedel i norge. Smart att köpa på sej lite när man väl är i sverige! Kokosoljan och olivoljan är ganska olika. Framförallt smakmässigt. Men även om man kollar till fettsyror osv. Kokosoljan anses vara väldigt bra på många sätt. Bland annat för immunförsvaret. Men olivoljan är ju också nyttig. Innehåller andra fettsyror som vi också behöver. Förut använde jag nästan bara olivolja i matlagning. Men så läste jag lite om detta och insåg att olivolja innehåller så mycket omättade fettsyror vilka inte är så bra att hetta upp. Därav har jag bytt ut det mot kokosolja eller ekologiskt smör när det ska värmas. Olivolja använder jag ofta till sallad. Kokosoljan vi använder är kung markattas och finns att köpa på vanliga matbutiker här i sverige iallafall.
SvaraRaderaDe glutenfria mjölerna vi använder brukar vi beställa i större mängder från biofood men de finns även att köpa i vanliga matbutiker med märket risenta.
Jag tror att det går lika bra att använda vanlig mjölk i receptet eftersom jag troligtvis utgått från ett sådant recept när jag jag gjorde detta recept.
Hoppas du mår bra och trivs i Norge!
Kram Sannah