14 april 2014

Ettårskalas!

I lördags hade vi alltså ett stort ettårskalas för vår lilla älskling!
Det var ca 40 stycken som kom och grattade henne mellan ca 10-15.
Två helger tidigare bakade jag lite kakor tillsammans med svärmor, och även några kvällar innan. Det är ju så smidigt när det mesta går bra att frysa.

Min tanke var att bjuda på småkakor med tanke på firandet av en litet barn. Jag tyckte det var en kul idé och tror att det var uppskattat. Allt var glutenfritt. Det fanns vissa mjölkfria, äggfria och nötfria kakor, för att täcka upp de vanligaste allergierna. Förutom småkakorna gjorde jag tårta som var socker, gluten och mjölkfri, vilket gör att den passar både stora som små. Honungsmelonbitar och apelsinklyftor fanns också uppskuret. I dryckesväg satsade vi på kaffe, te, ramlösa, juice och citronvatten.

Här kommer recepten på det vi bjöd på:

Fräsch vårtårta med mango eller jordgubb

Ingredienser:

1 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 dl torkad ekologisk aprikos (om du vill ha den sötare kan du ta t.ex. dadlar istället)
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 ekologiska ägg

250 g mango/jordgubbar (vi använde djupfryst som tinades i kylskåp natten innan)
kokosgrädden (det översta tjocka lagret) från 1 burk av kung markattas ekologiska kokosmjölk
1 msk ekologiskt kokosmjöl

1/2 färsk mango eller skogsbär
ekologisk kokosolja
ekologisk kokos eller glutenfritt ströbröd

Gör så här:

Mixa nötter och aprikoser så att de finfördelas, det är en fördel att klippa aprikoserna i mindre bitar innan.
Vispa äggen fluffiga och tillsätt sedan vaniljpulvret.
Rör ned nötblandningen i äggen försiktigt, men ordentligt, med en trägaffel.
Olja in en form med löstagbar kant.
Häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-20 min. Den ska få lite färg.
Låt svalna.
Mixa mango/jordgubbar med kokosgrädden. Tillsätt kokosmjölet och mixa lite till.
Bred röran över kakan.
Dekorera med mango/skogsbär.
Pudra lite kokosmjöl över tårtan med hjälp av en liten sil.


Minimuffins med blåbär

Ingredienser:

100 g ekologiskt smör
2 ekologiska ägg
3/4 dl ekologiskt kokossocker
1,5 dl ekologiskt rårismjöl
0,5 dl ekologiskt kokosmjöl
0,5 dl ekologiskt quinoamjöl
0,5 dl ekologiskt bovetemjöl
2 msk psyliumfröskal
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1,5 dl ekologisk risdryck
Ekologiska blåbär


Gör så här:

Smält smör.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner allt i ägget.
Klicka ut i små muffinsformar (ca 35 st).
Garnera med blåbär.
Grädda i 175-200 grader tills de fått lite färg, ca 20 min.

Hallongrottornas recept finns här.

Personligen tycker jag att dessa, glutenfria, hallongrottor blir godare än de traditionella.

Chokladbollar med kaffe eller kokos

Ingredienser:

100 g rumsvarmt ekologiskt smör
1/2 dl ekologiskt rårörsocker/ekologiskt kokossocker
3 dl glutenfria/ekologiska havregryn
2 msk ekologisk kakao
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk kallt ekologiskt kaffe/coconutdream
ekologisk kokos

Gör så här:

Massera ihop allt till en deg.
Rulla små bollar.
Rulla bollarna i kokos.

Nötbollar med kanel & kardemumma eller choklad & hasselnöt

Ingredienser:

1,5 dl cashewnötter/hasselnötter
2 dl mandlar
2 dl ekologiska russin/1 dl ekologiska russin & 1 dl torkade ekologiska aprikoser
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 tsk kanel & 1 tsk kardemumma/2 msk ekologisk kakao
2 msk agavesirap (kan bytas ut mot vatten)

Gör så här:

Mixa nötter och torkad frukt.
Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en jämn deg.
Gör små bollar.

Kärleksmums med lakritstouch

Ingredienser:

150 g ekologiskt smör
1,5 dl ekologisk risdryck
3 ekologiska ägg
1,5 dl råsocker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3/4-1 dl ekologisk kakao
2 tsk bakpulver
2 dl ekologiskt rårismjöl
1 dl ekologiskt bovetemjöl
1 dl ekologiskt majsmjöl
1,5 msk psyliumfröskal

50 g ekologisk kokosolja
25-50 g ekologiskt smör
1/2 dl ekologisk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk lakritspulver (kan ökas för tydligare lakritssmak)
3 dl ekologiskt florsocker
3 msk vatten/kallt ekologiskt kaffe

riven ekologisk kokos

Gör så här:

Smält smör (150 g) och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredinserna och rör ned dem tillsammans med smör och risdryck till äggsmeten.
Olja en långpanna med kokosolja och "bröa" med riven kokos.
Grädda mitt i ugnen på 175-200 grader i ca 15 min (tills den fått lite färg).
Smält resterande fett och rör i resterande ingredienser.
Täck kakan med glasyren och strö riven kokos över.
Låt stelna.
Använd hjärtan (eller andra pepparkaksformer) och tryck ut små kakor från den stora.

Vi var alltså 40 stycken. Till det antalet personer gjorde vi 4 tårtor, 1 sats minimuffins, 2 satser chokladbollar (tog slut tidigare än det andra, så 3 satser hade kanske varit optimalt, 2 satser nötbollar, 1 sats kärleksmums och 2 satser hallongrottor (av vilka vi fick ca 20 st över). I stort sett var det precis lagom mängd. En del saker tog helt slut och vissa hade vi enstaka kvar av.
3 honungsmeloner och 8 apelsiner gick åt. 4 L juice och 3 L loka. Mängden te och kaffe har jag tyvärr inte koll på.

Förutom att bjuda på fika och gemenskap visade vi ett bildspel (bilder och korta videosnuttar samt musik till) på vad vår dotter varit med om under året. Det var väldigt uppskattat av gästerna och kommer säkert att vara det av våran dotter framöver också. Ett litet tips bara, på vad man kan göra. Det finns program man kan använda som underlättar arbetet en hel del.

Slutligen, en riktigt lyckad dag blev det! Lite jobbigt för lillan med så mycket intryck men det gick bättre än väntat ändå.

Hoppas du får en fin vecka!
Snart är det påsk. Får se vad jag ska dela med mig av på bloggen i anknytning till det.
Håll utkik!

Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar