Det var ca 40 stycken som kom och
grattade henne mellan ca 10-15.
Två helger tidigare bakade jag lite
kakor tillsammans med svärmor, och även några kvällar innan. Det
är ju så smidigt när det mesta går bra att frysa.
Min tanke var att bjuda på småkakor
med tanke på firandet av en litet barn. Jag tyckte det var en kul
idé och tror att det var uppskattat. Allt var glutenfritt. Det fanns
vissa mjölkfria, äggfria och nötfria kakor, för att täcka upp de
vanligaste allergierna. Förutom småkakorna gjorde jag tårta som
var socker, gluten och mjölkfri, vilket gör att den passar både
stora som små. Honungsmelonbitar och apelsinklyftor fanns också
uppskuret. I dryckesväg satsade vi på kaffe, te, ramlösa, juice
och citronvatten.
Här kommer recepten på det vi bjöd
på:
Fräsch vårtårta med mango eller jordgubb
Ingredienser:
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 dl torkad ekologisk aprikos (om du
vill ha den sötare kan du ta t.ex. dadlar istället)
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 ekologiska ägg
250 g mango/jordgubbar (vi använde
djupfryst som tinades i kylskåp natten innan)
kokosgrädden (det översta tjocka
lagret) från 1 burk av kung markattas ekologiska kokosmjölk
1 msk ekologiskt kokosmjöl
1/2 färsk mango eller skogsbär
ekologisk kokosolja
ekologisk kokos eller glutenfritt
ströbröd
Gör så här:
Mixa nötter och aprikoser så att de
finfördelas, det är en fördel att klippa aprikoserna i mindre
bitar innan.
Vispa äggen fluffiga och tillsätt
sedan vaniljpulvret.
Rör ned nötblandningen i äggen
försiktigt, men ordentligt, med en trägaffel.
Olja in en form med löstagbar kant.
Häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca
15-20 min. Den ska få lite färg.
Låt svalna.
Mixa mango/jordgubbar med kokosgrädden.
Tillsätt kokosmjölet och mixa lite till.
Bred röran över kakan.
Dekorera med mango/skogsbär.
Pudra lite kokosmjöl över tårtan med
hjälp av en liten sil.
Minimuffins med blåbär
Ingredienser:
100 g ekologiskt smör
2 ekologiska ägg
3/4 dl ekologiskt kokossocker
1,5 dl ekologiskt rårismjöl
0,5 dl ekologiskt kokosmjöl
0,5 dl ekologiskt quinoamjöl
0,5 dl ekologiskt bovetemjöl
2 msk psyliumfröskal
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1,5 dl ekologisk risdryck
Ekologiska blåbär
Gör så här:
Smält smör.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner allt i ägget.
Klicka ut i små muffinsformar (ca 35
st).
Garnera med blåbär.
Grädda i 175-200 grader tills de fått
lite färg, ca 20 min.
Hallongrottornas recept finns här.
Personligen tycker jag att dessa, glutenfria, hallongrottor blir godare än de traditionella.
Chokladbollar med kaffe eller kokos
Ingredienser:
100 g rumsvarmt ekologiskt smör
1/2 dl ekologiskt
rårörsocker/ekologiskt kokossocker
3 dl glutenfria/ekologiska havregryn
2 msk ekologisk kakao
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 msk kallt ekologiskt
kaffe/coconutdream
ekologisk kokos
Gör så här:
Massera ihop allt till en deg.
Rulla små bollar.
Rulla bollarna i kokos.
Nötbollar med kanel & kardemumma eller choklad & hasselnöt
Ingredienser:
1,5 dl cashewnötter/hasselnötter
2 dl mandlar
2 dl ekologiska russin/1 dl ekologiska
russin & 1 dl torkade ekologiska aprikoser
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 tsk kanel & 1 tsk kardemumma/2
msk ekologisk kakao
2 msk agavesirap (kan bytas ut mot
vatten)
Gör så här:
Mixa nötter och torkad frukt.
Tillsätt resterande ingredienser och
mixa till en jämn deg.
Gör små bollar.
Kärleksmums med lakritstouch
Ingredienser:
150 g ekologiskt smör
1,5 dl ekologisk risdryck
3 ekologiska ägg
1,5 dl råsocker
1,5 dl råsocker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3/4-1 dl ekologisk kakao
2 tsk bakpulver
2 dl ekologiskt rårismjöl
1 dl ekologiskt bovetemjöl
1 dl ekologiskt majsmjöl
1,5 msk psyliumfröskal
50 g ekologisk kokosolja
25-50 g ekologiskt smör
1/2 dl ekologisk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk lakritspulver (kan ökas för
tydligare lakritssmak)
3 dl ekologiskt florsocker
3 msk vatten/kallt ekologiskt kaffe
riven ekologisk kokos
Gör så här:
Smält smör (150 g) och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredinserna och rör
ned dem tillsammans med smör och risdryck till äggsmeten.
Olja en långpanna med kokosolja och
"bröa" med riven kokos.
Grädda mitt i ugnen på 175-200 grader
i ca 15 min (tills den fått lite färg).
Smält resterande fett och rör i
resterande ingredienser.
Täck kakan med glasyren och strö
riven kokos över.
Låt stelna.
Använd hjärtan (eller andra
pepparkaksformer) och tryck ut små kakor från den stora.
Vi var alltså 40 stycken. Till det
antalet personer gjorde vi 4 tårtor, 1 sats minimuffins, 2 satser
chokladbollar (tog slut tidigare än det andra, så 3 satser hade
kanske varit optimalt, 2 satser nötbollar, 1 sats kärleksmums och 2
satser hallongrottor (av vilka vi fick ca 20 st över). I stort sett
var det precis lagom mängd. En del saker tog helt slut och vissa
hade vi enstaka kvar av.
3 honungsmeloner och 8 apelsiner gick
åt. 4 L juice och 3 L loka. Mängden te och kaffe har jag tyvärr
inte koll på.
Förutom att bjuda på fika och
gemenskap visade vi ett bildspel (bilder och korta videosnuttar samt
musik till) på vad vår dotter varit med om under året. Det var
väldigt uppskattat av gästerna och kommer säkert att vara det av
våran dotter framöver också. Ett litet tips bara, på vad man kan
göra. Det finns program man kan använda som underlättar arbetet en
hel del.
Slutligen, en riktigt lyckad dag blev
det! Lite jobbigt för lillan med så mycket intryck men det gick
bättre än väntat ändå.
Hoppas du får en fin vecka!
Snart är det påsk. Får se vad jag
ska dela med mig av på bloggen i anknytning till det.
Håll utkik!
Sannah
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar