1 april 2014

Det där fettet...

Jag har inte direkt generna på min sida när det handlar om att lägga på sig fett. Vilket jag såklart är glad för. Men vissa har ju tyvärr det.
Och det kommer diverse studier kring livsstil, kost, hälsa och fett. För ett antal år sedan var det mest FETT! Fettet var boven för allt det onda. Men, är det verkligen så? Och om man nu har "drabbats" av det där fettet. Hur blir man av med det då?

För det första. Intag av fett är INTE lika med att man blir fet. Och visst, fett är väldigt kaloririkt, vilket åtminstone rent teoretiskt skulle kunna leda till ett större energiintag än man gör av med och i sin tur inlagring av energiöverskott som fett. MEN! Fettet behövs för en väl fungerande kropp. Att utesluta fett ur sin kost eller begränsa intaget är snarare en hälsorisk än en hälsovinst.

Hur som helst, vilket fett är farligt då?
I intagsväg, sett till livsmedelsverkets rekommendationer, handlar det om att byta ut det mättade fettet mot omättade fetter. Och såklart undvika transfetter. Men är det verkligen så enkelt? Nej. Jag tror inte det. Nyligen kom det en ny stor metastudie som visar att det mättade fettet inte alls är så farligt. Det finns inga vetenskapliga belägg för det.
Här är en artikel från svenska dagbladet. Om du är intresserad av själva studien finns den här.
Personligen tror jag inte att det handlar om mättat fett vs omättat fett. Utan framförallt vilken kvalité fettet har. Ekologiskt är givetvis att föredra. Och växtbaserade fetter är ofta bättre än de animaliska, med undantag för fiskfettet. Kokosolja är ett väldigt bra fett som består av mycket mättat fett. Olivolja och nötter består av mycket omättat fett. Hos djuren beror fettkvalitéten på vilken föda djuret har fått. Gräskött är absolut bäst följt av ekologiskt. Man bör även observera att toxiska ämnen oftast lagras i fettet hos djuren varför man gärna kan skära bort överflödigt fett. Hos oss själva lagras också toxiska ämnen främst i fettet, medan det väntar på att få brytas ned av levern för att kunna ta sig ut ur kroppen.

Hur som helst, fettet som redan är på kroppen. Är det farligt?
Många studier har visat att det främst är bukfettet som är en stor hälsorisk. 2008 publicerades en svensk studie om varför bukfettet är farligare. Här kan du läsa lite om den. Nyligen har media presenterat en ännu nyare studie med slutsatsen att bukfetman ökar risken för att dö i förtid. Här kan du läsa om den.

Hur ska man då göra för att undvika bukfetman, eller om man redan har den, bli av med det?
Här finns det givetvis inget enkelt svar. Men det verkar som att bukfettet har en stark koppling till vetekonsumtionen. I näringsmedicinsk tidskrift 13 (3) s. 25-26 finns det en artikel med rubriken "varför alla mår bra av att låta bli vete". I artikeln hänvisas till en studie på möss, vilken gjorts eftersom någon studie på det valda ämnen överhuvudtaget inte finns. Nämligen en studie som jämför en glutenbaserad kost med en glutenfri kost. I studien kontrollerade man 16 olika parametrar. Man konstaterade att mössen med en glutenfri kost minskade i vikt och blev av med fettvävnad trots samma energiintag och samma mängd motion som den andra gruppen. Viktnedgång och fettreduktion verkar alltså inte ha så stark koppling till kalori in/kalori ut. Den glutenfria dieten verkar däremot resultera i detta samt minskad fettinlagring, inflammation och insulinresistens. Det verkar som att vete (glutenproteiner och vetelektinerna) påverkar genpåslaget negativt. Det vill säga att dåliga gener aktiveras till skillnad från den glutenfria dieten som aktiverar de bra generna. För övrigt är vetet som konsumeras nu så genmanipulerat vilket gör att det är lätt att förstå att det skulle orsaka problem för människokroppen att hantera. Hoppas det kommer fler studier inom det här området! Hur som helst skulle jag rekommendera dig att testa en glutenfri diet om du känner att magen är lite väl rund. Ja, jag rekommenderar vetefri kost till alla! Oavsett om vetet är skadligt eller inte så är det inte särskilt näringsrikt alls varför alla lika väl kan klara sig utan det.

Utan vete öppnar sig dessutom en helt ny värld med nya näringsrikare mjöl med olika smak och konsistens: bovete, ris, majs, quinoa, soja, hasselnöt, mandel, teff, durra, kikärt o.s.v. Listan kan göras lång. Våga testa glutenfritt! Du kommer inte ångra dej.
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar