11 november 2013

Bra mat att börja med för bebisen

Min dotter blev 7 månader igår och ammar fortfarande till största delen. Senaste månaden har vi dock börjat ge lite annat också. Vi har valt att införa en ny grej i taget för att se hur hon reagerar på det så att man lättare kan undvika magont eller andra reaktioner som kan bli när man börjar med "fast" föda.

Ett tips för att se vilken mat som kan vara lämplig att införa i olika åldrar är att läsa Peter Wilhelmssons bok Friskare barn. Där finns det även mycket annat intressant och bra att läsa.

Vi började att ge mosad avocado och sötpotatismos med lite kokosolja i.
Avocado är ju väldigt smidigt, gott och nyttigt! Det behöver inte värmas. Bara mosas. Beroende på hur noga barnet är med konsistens osv kan det även fungera att gröpa ur avocadon med sked. Väldigt bekvämt!
Sötpotatisen ångkokade jag (för att bevara så mycket näringsämnen som möjligt) och mixade sedan tillsammans med ca 1 tsk kokosolja (både för nyttan och smakens skull). Jag valde att mixa utan att tillsätta vatten för att kunna frysa ner i iskuber som man sedan kan ta upp och tina. När det är dags att äta kokar man upp lite vatten och blandar med sötpotatismoset. Det blir då lagom konsistens och värme. Perfekt tycker jag!

Vi har testat ge lite annat än dessa också men än så länge är dessa två favoriterna.

Hoppas ni får en bra vecka!
Sannah

1 kommentar: