Här är receptet för ett bröd:
Ingredienser:
3 dl havregryn (glutenfria om man vill,
jag brukar använda ekologiska)
3,5 dl glutenfritt mjöl (t.ex. 1 dl
rårismjöl/havremjöl, 2 dl bovetemjöl och 0,5 dl majsmjöl)
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1-2 dl torkad frukt (russin, dadlar,
aprikoser, plommon..vad du gillar eller har hemma)
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
(om man vill ca 1/2 dl sirap)
1 stor riven morot
ca 1 msk olivolja/kokosolja
3 dl sojayoghurt/ekologisk fil
smör/annat fett
vatten vid behov
Tips på andra smaksättningar:
1/2 dl nyponskalmjöl (istället för
brödkryddor)
3 tsk kanel och 1-2 rivna äpplen
(istället för brödkryddor och morot)
4 tsk kakao, 1 mosad mogen banan
(istället för brödkryddor och morot) och kokos som ströbröd
Gör så här:
Blanda alla torrvaror.
Riv morot och blanda i.
Tillsätt olja och yoghurt/fil.
Blanda så att det blir en deg. Verkar
det vara för torrt, tillsätt lite vatten.
Smöra/olja en avlång brödform.
Tryck ned degen i formen ordentligt så
att det inte blir några lufthål och platta till den fint.
Sätt nederst på galler i ugnen, 175
grader i ca en timme.
Jag läste någonstans att brödets
innertemperatur ska vara 97 grader då det är klart. Jag har dock
inte testat detta så många gånger. Eventuellt att det blir lite
för torrt vid 97 grader.
Häll ut brödet ur formen och linda in
i en bakhandduk där det får svalna.
Skär sedan brödet i lagom tjocka
skivor och frys in det du inte kommer använda inom kort. Brödet är
nämligen godast nybakat.
Här är brödet, varianten med nyponskalsmjöl.
Hoppas du får en härlig vecka!
Sannah
Ps. Eftersom våran blogg är väldigt ny vill vi gärna ha lite feedback på det vi skriver. Ge gärna en kommentar angående det du har läst. Bra, dåligt, intressant, konstigt, vad som helst.. Tack på förhand!
Å var det inte liknande bröd ni bakade på Hola? :) det är så mysigt att läsa här ibland. Kram Rebecca
SvaraRaderaJoo! Elin hade ju hittat nåt recept som vi modifierade hit och dit. Det här receptet har blivit mitt standard nu :)
SvaraRaderaKram!