31 januari 2014

Glutenfri vegetarisk lasagne

Idag blev det vegetarisk lasagne till middag hemma hos oss. Den tar lite tid att göra men god som den är tycker jag att det är värt det alla gånger! När man äter vegetarisk kost är det viktigaste att tänka på att få i sig alla essentiella aminosyror (proteinets beståndsdelar) man behöver enligt kroppens behov för att bilda protein enligt vårat DNA. När man äter animalier får man i sig det utan att tänka så mycket. För att inta fullvärdigt protein som vegetarian måste man tänka på att äta både cerealier och baljväxter. Gärna nötter och frön också. Men just cerealier och baljväxter kompletterar varandra sett till innehållet av aminosyror i förhållande till kroppens behov av dem.
I den här lasagnen finns både röda linser och sojadryck (baljväxter) samt pasta (cerealier) vilket ger fullvärdigt protein i måltiden.

Ingredienser:

1 dl Ekologiska röda linser
110 g Ekologisk morot (2 st)
250 g Sötpotatis (1 st)
100 g hackad spenat
400 g Ekologisk passerad tomat
Ekologiskt smör och olivolja
salt, svartpeppar, basilika, timjan, oregano, paprikakrydda

7 dl Ekologisk sojadryck
20 g Philladelfiaost
15 g Ekologiskt smör
3 msk maizena

Glutenfria lasagneplattor (1 paket av semper)
 1/4 Ekologisk halloumi

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka försiktigt de röda linserna i 2 dl vatten med lite salt ca 10 min.
Skala och grovriv morot och sötpotatis.
Stek sedan spenat, sötpotatis och morot med lite smör och olivolja för att avlägsna lite vätska.
Blanda i passerad tomat och krydda.
Koka upp sojadrycken med ost och smör. Blanda sedan i maizena som redning.
Smörj en form.
Täck botten med vit sås och sedan lasagneplattor. Gör två lager med tomatsås och lite vit sås.
Avsluta med vit sås ovanpå lasagneplattor och toppa med riven halloumi.
Grädda långt ner i ugnen 30-40 min.

Äntligen helg igen!
Njut och slappna av.
Sannah

4 kommentarer:

  1. Det ser gott ut men har en fundering. Varför sojadryck? Finns bättre alternativ. Soja..lite ifrågasatt.

    SvaraRadera
  2. Sojadrycken innehåller ju lite mer protein (och de aminosyror som inte finns i cerealier) än andra växtbaserade drycker. På vilket sätt är soja ifrågasatt? Inget som jag har hört. Skulle gärna vilja läsa nåt om det. Men om man vill kan man givetvis göra såsen på vanlig komjölk. Skulle kanske gå att göra på¨t.ex. ris eller/och havredryck men det har jag inte testat.
    Sannah

    SvaraRadera
  3. http://www.kostdemokrati.se/frank/2011/05/02/varning-for-soja-3/
    fytoöstrogener som den innehåller..hur den odlas (jag tänker där på miljön)
    m.m det finns en del artiklar om det. Jag tycker att man bör välja närproducerat så mycket som möjligt.Om valet finns. Men du är en duktig mamma som tänker på vad ditt barn äter fortsätt med det. Det finns ju så mycket skräp man får i sig. :)

    SvaraRadera
  4. Oj! Jag har inte hört något om detta med fytoöstrogener. Angående de så kallade växtgifterna så innehåller även andra baljväxter, frön och nötter dessa. Därav bör dessa blötläggas. Då försvinner dessa ämnen. Men jag måste verkligen ta reda på mer om detta med GMO och fytoöstrogener. Sånt vill jag inte äta. Tack för upplysningen!

    SvaraRadera