8 januari 2014

Marinerad Lammfilé

Här om dagen handlade jag på Ica Kvantum. Jag hade tänkt köpa kalkonbröstfilé men den var slut. Så då fick det bli naturkött - lammytterfilé. Jag har aldrig tidigare tillagat detta slags kött så det kändes spännande.
För att få lite tips om hur man kan göra ringde jag min kära svärmor. Och så här blev resultatet:

Ingredienser:

1/2 dl ekologisk olivolja
1/2 ekologisk citron
1 tsk havssalt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk ekologisk torkad rosmarin
ca 0,7 kg lammytterfilé av naturkött
cayennepeppar
ekologiskt smör

Gör så här:

Blanda ihop olivolja, pressad citron, salt, peppar och rosmarin. Lägg köttet i en påse och häll i marinaden. Låt köttet marinera några timmar i kylskåp. Ju längre – desto mer smak. Jag hade det ca 3 timmar denna gång och det blev bra smak. Ta fram köttet ett tag innan tillagning, (ca en timme) fortfarande i marinad.
Värm en stekpanna med lite smör i. Stek filéerna hela på medelvärme så att de får lite färg på varje sida. Byt sida när det börjar tränga upp lite blod. Låt de sedan steka/koka under lock på svag värme 10-15 min. Jag saltade lite extra och kryddade med cayenne för att få lite sting.

Servera tillsammans med ris, sallad, ungstillagad fetaost, tomat och squash. Oliver passar också bra till.

Väldigt gott!
Men nu vill jag även passa på att säga några ord om kött. I allmänhet äter vi väldigt mycket kött här i Sverige. Inte för att vi egentligen behöver den stora proteinmängden utan bara av ren vana. Som ni förstår är jag inte vegetarian men tycker att man bör konsumera kött i lagom stor mängd. 100 g räcker faktiskt gott och väl för en person per måltid. Att hålla sig till detta gör att det finns plats i magen för mer grönsaker och andra tillbehör. Det minskar även den stora klimatpåverkan köttkonsumtionen innebär och det blir mer mat över till andra som kan behöva maten mer än du och jag. Något att tänka på.

Sannah

3 kommentarer:

 1. Det där med 100 gram kött brukar jag också tänka på att det är max, men jag tror att "problemet" är att många då istället ökar mängden potatis/pasta/ris vilket ju inte är helt nyttigt. knepet är att det är grönsakerna man ska öka på. Och kanske ta en frukt i samband med måltiden om man inte är mätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, precis. Det är ju ingen superbra idé heller. Mer frukt och grönt till folket! Frukt i samband med mat kan vara lite si och så för magen. Det kan lätt bli lite luft i magen. Ananas brukar fungera bra. Annars kan en frukt sitta bra 1-2 timmar efter att man ätit en ordentligt måltid :)
   Sannah

   Radera
  2. Vad intressant med frukt i samband med mat. Det ska jag tänka på. Brukar ta frukt någon timme efter lunch för att hålla i gång kroppen och hjärnan.

   Radera