13 januari 2014

Ugnsrostade rotsaker och kikärtsnuggets

Igår testade jag ett nytt vegetariskt recept, kikärtsnuggets, som kommer från en fantastiskt bra bok:
Bild från icabokforlag.se
Vegetariska kokboken av Ica Bokförlag. Förutom en massa goda vegetariska recept innehåller boken även bra information för den som vill äta sund och näringsrik mat. Boken innehåller information om livsmedel, tillagning, förvaring, näringslära m.m. En superbra grundkokbok! Dessutom står det om recepten är lakto, lakto-ovo, vegan eller raw. Så är du sugen på en ny kokbok, köp denna!

Chicken nuggets och strips. Det klingar inte så nyttigt och hälsosamt i mina öron. Men Kikärtsnuggets och ugnsrostade rotsaker låter betydligt bättre. Dessutom är det både nyttigare och godare! 

Rotsaker till 2 personer kan t.ex. vara 5 potatisar, 2 morötter och en sötpotatis. Välj själv om du vill skala, skiva i lagom tjocka skivor. Potatis och morötter 1/2 cm tjocka och sötpotatis 1 cm tjock, t.ex. Rosta i ugnen med smör och olivolja, salt och ev. timjan eller annan önskad krydda på 200 grader i 20 min.

Kikärtsnuggets (i stort sett exakt samma recept som i boken)

Ingredienser:

1/2 dl glutenfritt skorpmjöl
1 ekologiskt ägg
5 dl ekologiska kikärtor i tetra
1/2 dl ekologisk olivolja
1/2 ekologisk citron
2 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 ekologisk morot
1 msk ekologiskt potatismjöl
1 tsk havssalt
1/2 tsk svartpeppar
ekologiska sesamfrön
ekologiskt smör/kokosolja

Gör så här:

Vispa ägget med handvisp och låt sedan skorpmjölet svälla i ägget.
Skölj kikärtorna och mixa dem tillsammans med olivolja, citron, spiskummin och sambal oelek. Blanda med ägget.
Grovriv moroten och blanda i tillsammans med potatismjöl, salt och peppar.
Ta ca en matsked deg och rulla till en boll. Lägg på en tallrik med sesamfrön tryck till och vänd. Gör så med resterande smet.
Stek nuggetsen med smör eller kokosolja på båda sidor. 
Riktigt gott blev det!
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar