18 mars 2014

Vitkålssallad

Idag var det dags för pizza hemma hos oss. Jag använder samma recept som Sofia förutom att jag använder 2 dl rismjöl (eller 1 ris & 1 mandel), 1 dl bovetemjöl, 1 dl majsmjöl samt byter ut vätskan mot vanligt vatten. På pizzan hade vi ekologisk passerad tomat, tidigare tillagad köttfärssås, ekologisk majs, konserverad ananas, tomat, ekologisk paprika, ekologisk halloumi och oregano, basilika och mejram.

Igår gjorde jag i ordning tillbehöret - det bästa med att äta pizza - nämligen vitkålssallad!
Denna gång blev den riktigt god. Och som ni säkert vet blir den ju godare någon/några dagar efter man har gjort i ordning den. Positivt alltså att det är en sallad som håller kvalité i flera dygn samt att vitkål är att föredra framför många andra grönsaker denna tiden på året om man vill äta lokalproducerat och säsongsanpassat. 

Ingredienser:

ca 700 g ekologiskt vitkål
1/2 dl ekologisk olivolja
1/2 dl ekologisk äppelcidervinäger
1/2 dl ekologisk vitvinsvinäger
1 dl uppkokt vatten
1 tsk havssalt
1 tsk grovkornig svartpeppar

Gör så här:

Strimla vitkål i matberedare/med osthyvel. Skölj i durkslag och lägg i en skål som rymmer att röras om i.
Blanda övriga ingredienser i en liten bunke/halvlitersmått och häll sedan över vitkålen.
Rör om ordentligt. Sätt lock/plast på så att det hålls lufttätt. Förvara i kylskåp. 

Vitkål innehåller mycket c-vitamin samt en hel del folsyra och kalium. Kålen är bra för tarmfloran då den bidrar med goda bakterier vilka i sin tur bl.a. höjer immunförsvaret. En annan effekt vitkål har är att stärka levern (kroppens avgiftningscentral).

Så, köp ett huvud och gör en sallad!
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar