21 mars 2014

Kurs i Stockholm

I slutet av april blir det ett besök i huvudstaden. Det är nämligen dags för mig att läsa en kurs om hårmineralanalys, eller vävnadsanalys som det också kallas. Riktigt kul och spännande känns det!

Men då är ni kanske flera som undrar vad detta är för något. Egentligen är det inte så konstigt och komplicerat som det kanske låter. Även om det högst troligt krävs mycket erfarenhet för att uppnå riktigt bra resultat utav det.

De flesta, eller jag skulle nästan våga påstå alla, har ju tagit ett blodprov någon gång i sitt liv. Och de flesta vet nog vad det innebär, till en viss del iallafall. Man kan genom ett blodprov mäta mängden av vissa ämnen i blodet. Men det är ju faktiskt lite bristande. Genom ett blodprov ser man ju bara vad som finns i blodet. Och blodet är ju högst 10 vikt% av den vuxna människokroppen. Blodet har dessutom en väldigt varierad mängd av vissa ämnen medan vissa ämnen måste hållas väldigt konstanta. Ett exempel är glukos. Det är ett ämne som egentligen, för kroppens bästa, bör hållas ganska konstant. Men helt naturligt, i och med att man äter, stiger glukosmängden i blodet - till dess glukosen har hunnit fördela sig vidare i kroppen för att framför allt användas som energi. Mäter man glukoshalten i blodet före en måltid och efter en måltid kommer proverna därför att visa väldigt olika. Detta och liknande situationer försöker man såklart tänka på inom vården för att kunna använda blodprov med bra resultat. Men det är ändå lite lurigt.

Och hur som helst, kan blodet verkligen representera hela kroppen? Nja, blodet fungerar ju inte i någon stor utsträckning som lagringsplats för ämnen utan främst som transportör. Så mängden av ett visst ämne i blodet behöver ju inte alls spegla mängden av ämnet i resten av kroppen. Till exempel, järn har flera uppgifter i kroppen men dess främsta uppgift finns i blodet, tillsammans med hemoglobin, där det binder syre och transporterar det vidare i kroppen till t.ex. arbetande muskler. Därför kommer kroppen se till att det finns tillräckligt med järn i blodet - så länge det finns järn i kroppens depåer. Mäter man järnhalten/hemoglobinmängden i blodet så kommer det alltså inte att visa om depåerna håller på att ta slut, utan när de är helt slut! Vilket garanterat resulterar i sämre hälsa hos individen. Dessutom kanske det redan då fattas järn på andra ställen i kroppen där det egentligen också behövs, eftersom kroppen prioriterar att se till så att blodet har tillräckligt med järn. Hänger ni med?

Därför har vävnadsmineralanalys arbetats fram. För att ta ett sådant prov lämnar individen alltså hår (istället för blod). Som ni vet växer håret lite olika snabbt på olika personer, men när man tar ett hårprov använder man delen av hårstrået som sitter närmast huvudet, vilken representerar den tid under vilken det har vuxit ut. Det vill säga, några månaders tid. Så till skillnad från blodprov, som bara kan säga hur läget är just nu, har vävnadsmineralanalys ett längre tidsperspektiv med i beräkningen.

Vad får man då veta av att göra en sådan här analys?
Analysen mäter mängden mineraler i kroppen. Till exempel järn, koppar, kalcium, selen o.s.v. Dessa återspeglar väldigt många funktioner och situationer i kroppen. Framför allt kan man tolka vilken ämnesomsättning personen i fråga har och vad det innebär för personens hälsa. Genom att tolka resultatet kan man sedan ge personliga livsstilsråd. Så som kostförändringar, hjälp att hantera stress, träningsråd och kosttillskott som passar just den individen. Om man länge har haft symptom som vården inte har kommit i underfund med vad de beror på kan ett sådant här test ofta visa på en obalans mellan vissa mineraler. Att åtgärda denna obalans kan vara lösningen på problemen för många.

Därför känns det jätteroligt och motiverande att få läsa den här kursen och sedan få möjlighet att även praktisera detta i framtiden.
 Det kommer säkerligen ett uppföljande inlägg om hur kursen var.
Ha en härlig helg!
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar