31 mars 2014

Sjukstuga

De två senaste månaderna har varit annorlunda för oss. Vi har haft fler dagar än vi brukar ha på 1 år, med förkylningar och feber. De fina helgerna när vi tänkt göra något kul som att åka skridskor, skidor eller liknande har vi fått ta det lugnt hemma istället. Vi brukar i vanliga fall hålla oss friska och ha ungefär en förkylning på våren och en på hösten.

Den enda förändringen som vi har gjort är att dottern (4 år) har börjat på förskola.
Men immunförsvaret ska ju prövas och vi blir starkare för varje gång kroppen fått besegra virus och bakterier på egen hand. 

Vi har aldrig använt febernedsättande eller andra liknande läkemedel på barnen (vi gör det inte själva heller) eftersom att det bästa är att låta kroppen sköta det själv. Däremot kollar vi temperaturen regelbundet och ser till att andningen inte är ansträngd och underlättar på andra sätt om det behövs. Men det är allmäntillståndet som är det viktigaste. (Alvedon finns hemma om vi skulle tycka att det verkligen skulle behövas, men som sagt än så länge har den bara samlat damm.)

På dagen har febern i stort sett varit borta men på natten legat mellan 39-40 grader. Så ganska pigga och glada barn har det varit ändå även om det behövts mer vila och närhet än vanligt.

För att hålla oss och barnen friskare och stärka kroppen i förkylningstider så brukar vi äta extra med C-vitamin och D3-vitamin. D3-vitamin ser vi till att få i oss extra under hela vinterhalvåret dessutom.

Less? JA, stundvis. Men lite mysigt kan det också vara och jag tar vara på de stunder när de somnar i famnen och kramas lite extra. 
/Sofia






27 mars 2014

Kålpudding

Här om dagen testade jag att göra kålpudding. Det har aldrig hänt förut. Min svärmor brukar göra det ibland så jag ringde henne för att höra hur man ska göra. Receptet, för 4-6 personer, är baserat på hennes recept.

Ingredienser:

500 g ekologiskt vitkål
ekologiskt smör
havssalt, svartpeppar
rörsockersirap
250 g naturbetes nötfärs
1 tsk havssalt
1 krm vitpeppar
1 msk potatismjöl
2,5 dl ekologisk sojadryck

Gör så här:

Skär vitkålen i bitar och bryn den i stekpannan med lite smör.
Salta, peppra och tillsätt lite sirap.
Blanda färs, salt, vitpeppar, potatismjölk och sojadryck.
Smöra in en form, ca 20*20 cm.
Varva kål och färsblandning, avsluta med kål på toppen.
Grädda i 175 grader i 45 minuter.
Servera med ångkokta potatisar och morötter.
Det här är kanske inte något som man äter varje dag men absolut kul att variera tillagning av köttfärs. 
Kul att tillaga typisk husmanskost för en gångs skull.
Sannah

26 mars 2014

Kokos- & risvåfflor

Vi hade, som jag har skrivit, tänkt göra våfflor på våffeldagen. Men på grund av att vi hade annat som behövde ätas upp blev det våfflor idag istället. En dag hit eller dit spelar väl ingen roll?

Receptet jag använder mig av är detta. Egentligen plättar alltså. Men jag tycker det går lika bra att göra våfflor av det. Tack vare mängden kokosmjölk och ägg blir de mättande. Väldigt goda är de också.
Vi lyxade till det med tillbehör som mosad banan, hemlagad chokladglass, hasselnötsmjöl, blåbär och hallon.
Dessa går även göra bebisvänliga våfflor/plättar genom att utesluta saltet. Receptet finns därför även i detta inlägg.

Ha en fin fortsatt vecka!
Sannah

25 mars 2014

En härlig söndag

I söndags var det lite mulet på morgonen men runt nio-tio började molnen skingra sig och solen tittade fram. Underbart! Fascinerande vilka härliga känslor som bubblar upp när solens strålar lyser upp hela tillvaron. Och vad man än gör så vill man bara ut, och njuta! Så var det iallafall för oss i söndags.

Jag (Sannah) och min man tänkte gå ut på en promenad och ta med lillan. Men ännu roligare hade det ju varit om Sofia med familj också ville hänga med.

Och det ville vi! Jag (Sofia) och min familj hade också tänkt på en promenad, men vi ville åka iväg till ett annat område i stan där det finns en fin promenadväg runt en sjö (Höglandsjön). Så det passade ju perfekt att de hörde av sig. Andra brorsan och hans fru hängde också med. Vi träffades alla tillslut för att promenera och det roliga var att alla hade trott att de var sena dit vi skulle mötas, men min familj blev sist. Det blev en härlig stund med olika samtal och barnen verkade också trivas med utflykten, även om min son ville gå själv mest hela tiden (eller bli buren). Vagnen har tydligen blivit tråkig. Tur att vi var många.

När vi, Sannah och co, kom hem var det bara att börja steka pannkakor. Fiffig som jag var slängde jag ihop smeten innan vi for iväg, så den hann svälla. Här har ni receptet. Oj så gott!
Utöver pannkakor, med bär och mosad banan, åt vi lite kött- och grönsakssoppa som fanns kvar sedan tidigare. Perfekt lunch efter en riktigt härlig tur ute i det fina vädret i en härlig gemenskap! Gott för både kropp och själ. Ett tips på bra uppladdning inför vardagens bestyr som tar fart varje måndag.

Med önskan om en fortsatt trevlig vecka!
Sannah & Sofia

24 mars 2014

Siljes frukost

För ett tag sen lade jag ju upp min svärfars frukost och nu är det dags för nästa.
Det här är lillans "tant" Siljes frukost.

Ingredienser:

Grekisk yoghurt
1/2 granatäpple
Mandlar
Cashewnötter
Hampafrön
(Pumpafrön)

Om du har tagit ut kärnorna ur granatäpplet är det bara att lägga allt i frukosttallriken på morgonen och äta.
Snabbt, enkelt och gott!

Det kanske finns fler som har frukosttips att komma med. Varsågod, skriv en kommentar eller hör av dej på annat sätt.

Imorn är det ju våffeldagen. Sofia har lagt upp ett recept på våfflor här.
Vi kommer nog att göra någon variant imorgon som hamnar på bloggen sen.
Sannah

23 mars 2014

Dagens burgare

Idag blev det en burgare på ett av våra vis.












Sallad, groddar, tomat, gurka, stekt halloumi,
lammburgare och glutenfri pasta. 
Vi tog lite av vad som fanns hemma. Groddarna har vi gjort själva.
Det är enkelt att göra och blir väldigt gott och fräscht tillbehör tycker vi.

En egen dressing kan vara gott också, kanske med fetaost till lammet?

Lammburgaren var köpt men med 99,5 % kötthalt (resten var salt och peppar).
De behöver inte stekas på så högvärme utan medelvärme räcker.
Att steka på lägre värme tar lite längre tid men blir nyttigare.
Du kan hitta bra burgare idag med hög kötthalt och utan tillsatser av olika slag.
Det gäller bara att kolla ingredienslistan. Sen kollar jag självklart köttets ursprung också.

Tipsa gärna om vegetarisk variant av burgare.
/Sofia



21 mars 2014

Kurs i Stockholm

I slutet av april blir det ett besök i huvudstaden. Det är nämligen dags för mig att läsa en kurs om hårmineralanalys, eller vävnadsanalys som det också kallas. Riktigt kul och spännande känns det!

Men då är ni kanske flera som undrar vad detta är för något. Egentligen är det inte så konstigt och komplicerat som det kanske låter. Även om det högst troligt krävs mycket erfarenhet för att uppnå riktigt bra resultat utav det.

De flesta, eller jag skulle nästan våga påstå alla, har ju tagit ett blodprov någon gång i sitt liv. Och de flesta vet nog vad det innebär, till en viss del iallafall. Man kan genom ett blodprov mäta mängden av vissa ämnen i blodet. Men det är ju faktiskt lite bristande. Genom ett blodprov ser man ju bara vad som finns i blodet. Och blodet är ju högst 10 vikt% av den vuxna människokroppen. Blodet har dessutom en väldigt varierad mängd av vissa ämnen medan vissa ämnen måste hållas väldigt konstanta. Ett exempel är glukos. Det är ett ämne som egentligen, för kroppens bästa, bör hållas ganska konstant. Men helt naturligt, i och med att man äter, stiger glukosmängden i blodet - till dess glukosen har hunnit fördela sig vidare i kroppen för att framför allt användas som energi. Mäter man glukoshalten i blodet före en måltid och efter en måltid kommer proverna därför att visa väldigt olika. Detta och liknande situationer försöker man såklart tänka på inom vården för att kunna använda blodprov med bra resultat. Men det är ändå lite lurigt.

Och hur som helst, kan blodet verkligen representera hela kroppen? Nja, blodet fungerar ju inte i någon stor utsträckning som lagringsplats för ämnen utan främst som transportör. Så mängden av ett visst ämne i blodet behöver ju inte alls spegla mängden av ämnet i resten av kroppen. Till exempel, järn har flera uppgifter i kroppen men dess främsta uppgift finns i blodet, tillsammans med hemoglobin, där det binder syre och transporterar det vidare i kroppen till t.ex. arbetande muskler. Därför kommer kroppen se till att det finns tillräckligt med järn i blodet - så länge det finns järn i kroppens depåer. Mäter man järnhalten/hemoglobinmängden i blodet så kommer det alltså inte att visa om depåerna håller på att ta slut, utan när de är helt slut! Vilket garanterat resulterar i sämre hälsa hos individen. Dessutom kanske det redan då fattas järn på andra ställen i kroppen där det egentligen också behövs, eftersom kroppen prioriterar att se till så att blodet har tillräckligt med järn. Hänger ni med?

Därför har vävnadsmineralanalys arbetats fram. För att ta ett sådant prov lämnar individen alltså hår (istället för blod). Som ni vet växer håret lite olika snabbt på olika personer, men när man tar ett hårprov använder man delen av hårstrået som sitter närmast huvudet, vilken representerar den tid under vilken det har vuxit ut. Det vill säga, några månaders tid. Så till skillnad från blodprov, som bara kan säga hur läget är just nu, har vävnadsmineralanalys ett längre tidsperspektiv med i beräkningen.

Vad får man då veta av att göra en sådan här analys?
Analysen mäter mängden mineraler i kroppen. Till exempel järn, koppar, kalcium, selen o.s.v. Dessa återspeglar väldigt många funktioner och situationer i kroppen. Framför allt kan man tolka vilken ämnesomsättning personen i fråga har och vad det innebär för personens hälsa. Genom att tolka resultatet kan man sedan ge personliga livsstilsråd. Så som kostförändringar, hjälp att hantera stress, träningsråd och kosttillskott som passar just den individen. Om man länge har haft symptom som vården inte har kommit i underfund med vad de beror på kan ett sådant här test ofta visa på en obalans mellan vissa mineraler. Att åtgärda denna obalans kan vara lösningen på problemen för många.

Därför känns det jätteroligt och motiverande att få läsa den här kursen och sedan få möjlighet att även praktisera detta i framtiden.
 Det kommer säkerligen ett uppföljande inlägg om hur kursen var.
Ha en härlig helg!
Sannah

18 mars 2014

Vitkålssallad

Idag var det dags för pizza hemma hos oss. Jag använder samma recept som Sofia förutom att jag använder 2 dl rismjöl (eller 1 ris & 1 mandel), 1 dl bovetemjöl, 1 dl majsmjöl samt byter ut vätskan mot vanligt vatten. På pizzan hade vi ekologisk passerad tomat, tidigare tillagad köttfärssås, ekologisk majs, konserverad ananas, tomat, ekologisk paprika, ekologisk halloumi och oregano, basilika och mejram.

Igår gjorde jag i ordning tillbehöret - det bästa med att äta pizza - nämligen vitkålssallad!
Denna gång blev den riktigt god. Och som ni säkert vet blir den ju godare någon/några dagar efter man har gjort i ordning den. Positivt alltså att det är en sallad som håller kvalité i flera dygn samt att vitkål är att föredra framför många andra grönsaker denna tiden på året om man vill äta lokalproducerat och säsongsanpassat. 

Ingredienser:

ca 700 g ekologiskt vitkål
1/2 dl ekologisk olivolja
1/2 dl ekologisk äppelcidervinäger
1/2 dl ekologisk vitvinsvinäger
1 dl uppkokt vatten
1 tsk havssalt
1 tsk grovkornig svartpeppar

Gör så här:

Strimla vitkål i matberedare/med osthyvel. Skölj i durkslag och lägg i en skål som rymmer att röras om i.
Blanda övriga ingredienser i en liten bunke/halvlitersmått och häll sedan över vitkålen.
Rör om ordentligt. Sätt lock/plast på så att det hålls lufttätt. Förvara i kylskåp. 

Vitkål innehåller mycket c-vitamin samt en hel del folsyra och kalium. Kålen är bra för tarmfloran då den bidrar med goda bakterier vilka i sin tur bl.a. höjer immunförsvaret. En annan effekt vitkål har är att stärka levern (kroppens avgiftningscentral).

Så, köp ett huvud och gör en sallad!
Sannah

17 mars 2014

Skav & Svamp

Jag tycker svamp är gott. Men det är inte så ofta vi äter det ändå. Här om dagen blev jag sugen och handlade jag lite ekologisk shiitake. Jag köpte även ekologisk tamari, vilken jag har hört ska vara både bra och god. Så idag blev det skav med svamp helt enkelt. Gott till ris, pasta eller potatis kan jag tänka mej. Receptet räcker till 2-3 portioner.

Ingredienser:
1 paket renskav (240 g)
120 g ekologisk shiitake
1,5 dl havredryck (eller ekologisk grädde)
2 tsk ekologisk tamari
1 tsk senap
havssalt
svartpeppar
cayennepeppar
ekologiskt smör

Gör så här:
Stek skavet i smör.
Dela svampen i lite mindre bitar och stek sedan i stekpannan tillsammans med skavet.
Krydda.
Tillsätt havredryck (och eventuellt redning om du önskar), tamari och senap.
Låt småputtra en stund.
Enkelt och snabbt att göra. Gott blev det också!
Sannah

Pannkaka

Vi gjorde pannkakor till frukost idag, prövade ett recept igen från denna bok. Vill du veta mer om de som ligger bakom den så finns deras hemsida här.

Vi tyckte de blev riktigt bra och jag stekte dem i en stekpanna i gjutjärn. Tycker att det blir lättast att hantera då.

Ingredienser ca 12 st:

1,5 dl rismjöl
1,5 dl majsmjöl
1 msk potatisfiber (pofiber)
1 msk psylliumfröskal
0,5 tsk salt

3 ägg
7-8 dl mjölk (jag använde havredryck)
2 msk smör

Gör så här:

Blanda torra ingredienser i en stor bunke.
Tillsätt mjölk och ägg. Blanda ordentligt och rör sedan ned smöret i smeten.
Stek som vanliga pannkakor.  Den första pannkakan kan kännas konstig men de blir bättre och bättre.

Det går att byta ut potatisfiber till psylliumfröskal men då ska mängden minskas till 1 tsk. De fungerar lite på samma sätt men psyllium sväller betydligt mer. Det fick vi erfara när min kära mor bytte ut pofiber med samma mängd psyllium.

Hoppas du får en bra start på den nya veckan!
/Sofia


13 mars 2014

Cupcakes med rödbetor

Jag har länge tänkt göra morotskaka i muffinsformat, men efter att jag hörde att min kära kusin hade använt sig av rödbetor istället för morötter så kunde jag inte låta bli att pröva. Det blev verkligen gott tycker jag.

Jag ville ha ett recept utan mandel/nötter så jag tog inspiration från denna bok. Det blev en liten förändring med sockermängden och glasyren. Ja, jag bytte ut morötterna mot rödbetor också.

Ingredienser:

75 g smör
2 ägg
1 dl socker
2 dl rismjöl
1 dl maizena
2 msk psylliumfröskal 
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver 
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
3 dl rivna rödbetor
0,5 dl vätska (vatten/dryck av något slag)

Glasyr:
100 gr smör (rumsvarmt)
150 gr Philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
Ca 0,5 dl florsocker (smaka av)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Skala och riv rödbetorna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och blanda ordentligt. Rör ned de torra ingredienserna och smör och vätska i äggsmeten. Blanda sist med rödbetorna.
Fördela i muffinsformar och grädda i 15 min. Jag använde mig av normalstora formar och de blev ca. 15 st.

Låt muffinsarna svalna och spritsa sedan med glasyren.
Glasyren arbetas/vispas ihop ordentligt så att det blir en smidig smet.
Förvara i kylen eller frys ned.


Min mamma har ett fantastiskt gott recept på morotskaka med mandelmjöl i men det får komma en annan gång här på bloggen tänkte jag.
/Sofia


11 mars 2014

God hummus

Jag var och tränade på Friskis & Svettis gruppträningspass för mammor idag. Jag har gått på det passet regelbundet sedan hösten. Det är skönt att träna på förmiddagen (tis & tor kl. 10) och även praktiskt då man får tid till annat på kvällarna. Lilla tjejen trivs även väldigt bra med att se på mammor som tränar. Nu börjar hon även ta kontakt med både mammor och barn. Det är kul att se att man blir starkare och stabilare efter graviditet och förlossning. Nu är jag är nog till och med starkare än innan.

Hur som helst, tillbaka hemma var det dags för lilla tjejen att sova. Jag passade på att duscha. Men sedan var det ju dags för lunch. Idag blev det en lite enkel lunch men ändå god. Stekta ekologiska ägg, ekologisk selleri, ekologisk morot och riskakor med hummus och ekologisk paprika/ärtskott. Färgglatt och fint!


Receptet på hummusen som jag gjorde.

Ingredienser:

230 g ekologiska konserverade/kokta kikärtor
1/2 tsk havssalt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad oregano
1 tsk sambal oelek
1,5 msk ekologisk olivolja
1 msk ekologisk pressad citron (ca en halv)

Gör så här:

Koka/skölj kikärtorna.
Lägg alla ingredienser i mixer och mixa till en slät deg.
Förvara i kylskåp.












Ha en skön kväll!
Sannah

10 mars 2014

Zucchinibiffar

Som ni vet sedan tidigare, gillar vår dotter inte att bli matad. Så jag har försökt göra lite olika biffar. Receptet nedan blev något smaklöst men väldigt bra biffar sett till konsistensen. Jag lägger upp det tills vidare så ser vi om det kommer ett förbättrat recept framöver.

Ingredienser:

2 ekologiska ägg
1/2 dl ekologiskt bovetemjöl/boveteflingor
1/2 dl ekologiskt majsmjöl
1 tsk psyliumfröskal
1-2 msk ekologisk olivolja
ca 200 g ekologisk zucchini
ca 1/2 ekologisk halloumi
himalayasalt
svartpeppar
ekologisk oregano
ekologisk paprikakrydda
ekologiskt smör/kokosolja

Gör så här:

Vispa upp äggen. Blanda i oljan och torrvarorna och låt stå medan du grovriver zucchinin och halloumin.
Blanda ihop allt.
Värm stekpanna med smör eller kokosolja.
Blöt händerna med kallt vatten och forma ca 1 matsked smet till en boll som du lägger i stekpannan och plattar till. Stek ca 6 st små biffar samtidigt på medelvärme.


Biffarna är perfekta att frysa in. Kom bara ihåg att kolla in plastkvalitéten på burkarna om du använder plastburkar! Särskilt när det gäller mat till de små. Läs mer om plaster och dess märkningar här.

Ut och njut av solen som äntligen kommit fram!
Sannah

5 mars 2014

Svärfars frukost

Min svärfar äter en lite annorlunda frukost än många svenskar tror jag. Hur som helst är den väldigt enkel att göra, bara man kommer ihåg att blötlägga kvällen innan. Näringsrik, mättande och god. Precis vad man behöver efter en natt och inför den nya dagen när man vill ha energi som räcker länge. Mängden av de olika ingredienserna kan man pröva sig fram till.

Ingredienser (de flesta ekologiska):

Valnötter
Sötmandel
Pumpakärnor
Pecannötter
(russin, annan torkad frukt, gojibär..efter tycke och smak)
Chiafrön, ca 2 tsk/portion
(linfrön)
Grönt pulver, t.ex. Alpha plus Mighty Greens, ca 1 msk/portion
Granatäpple
Risdryck

Gör så här:

Blötlägg nötter och pumpakärnor över natten.
Skölj ordentligt på morgonen och lägg i en tallrik.
Om du inte har förberett genom att ta ut granatäppelkärnorna så gör du det.
Mortla chiafröna och tillsätt dessa i tallriken.
Strö det gröna pulvret och granatäppelkärnorna överst.
Tillsätt risdryck. Ät och njut!


Nyttiga fetter, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Kan det bli en bättre start på dagen?
Sannah

Våffelmackor


När jag var barn fick vi våffelmackor hemma.
Det är mackor som gräddas i våffeljärnet.
De är helt glutenfria och är perfekta som ett mellanmål,
till helgfrukosten eller en lättare middag tillsammans med exempelvis majskolvar. 

Nuförtiden brukar det vara min man som lagar till dem.

Vi använder oss av:

1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
1/2 dl olivolja (+ pyttelite till om man lyssnar på experten)
Minst 4 dl kokande vatten
(beror på hur man vill ha dem, mer vatten = frasigare - tar lite längre tid)

Såhär gör vi: 

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt oljan och vattnet. Rör om till en smet. Klicka en del smet i våffelgärnet och grädda 7-10 minuter. Servera dem varma.

Tips på pålägg: saltrulle, mild getost, paprika, avocado, gurka och tomat.

/Sofia








4 mars 2014

Mat och tillagning

I kursen kost, näring och hälsa, som jag läser nu, handlade dagens föreläsningar om maten vi äter mest utav och hur maten påverkas av tillagning. Jag tänkte dela med mig lite utav det som kom fram i föreläsningarna samt vissa konkreta tips som jag brukar tänka på vid tillagning (vissa av dessa nämndes också i föreläsningen).

Väldigt mycket av den mat vi äter är processad på något vis. Detta eftersom att maten ska hålla längre och för att bilda olika produkter av våra råvaror. Många gånger kan näringsvärdet förändras utav detta. Både till det positiva och till det negativa.
Proteinrik mat (så som kött) har en fördel av att värmas upp eftersom proteinet då denaturerar. Detta sker i matspjälkningen för att kunna ta upp aminosyrorna (proteinets beståndsdelar). Därmed är det bara en fördel ifall denna process redan startat innan maten intas. Vid hög upphettning bildas dock stekmutagener vilka är cancerogena. Därför bör man alltid steka på låg temperatur!
Fett kan härskna (oxidera/brytas ned) både i rumstemperatur, kylskåp och frys! Fleromättat och omättat fett härsknar lättare än mättat fett. Detta bör man tänka på vid t.ex. djupfrysning av lax. Den håller inte hur länge som helst! Fettprofilen i kött (fleromättat/omättat/mättat) påverkas väldigt mycket av vad djuret ätit. Man bör absolut satsa på Naturbeteskött eller ekologiskt. Dessa har mycket bättre fettfördelning än "vanligt" kött.
Transfetter bildas vid en industriell process som kallas härdning. Detta fettet är inte hälsosamt och bör undvikas. Mejeriprodukter och kött innehåller dock naturliga transfetter vilka man inte TROR är skadligt.
Stärkelserika livsmedel som värms upp får ett högre GI när de är varma. Vid nedkylning blir GI lägre.

Många vitaminer förstörs av långvarig värme, syre och ljus. Det allra känsligaste vitaminet är vitamin C. För att minska förlusterna av detta och andra vitaminer bör man tänka på att göra salladen just innan maten (pga luftens syre), undvika varmhållning av mat och förvara vitaminrika livsmedel mörkt. Något man även bör tänka på är att vattenlösliga vitaminer och även mineraler lakas ut vid kokning. Ångkoka därför helst. Eller koka med så lite vatten som möjligt. Karotenoider tas upp bättre efter tillagning (finns mycket i morot, tomat, paprika, gröna grönsaker, majs). Alla fettlösliga vitaminer tas upp bättre tillsammans med lite fett. Därför är det bra att t.ex. ringla lite olivolja över salladen.
Mineraler i cerealier sitter i skalet bundna till fytinsyra och kan då inte tas upp. För att frigöra dessa är blötläggning/groddning/syrning bra tillagningsmetoder!

Något man kan tänka på är att vid djupfrysning av grönsaker bevaras väldigt mycket vitaminer. Detta gör att dessa ofta kan innehålla mer vitaminer än "färska" grönsaker i affären. Om du plockar själv i ditt eget land och äter direkt är de naturligtvis allra rikast på vitaminer!

Rött kött ökar risken för cancer. Särskilt charkuterilivsmedel. Eventuellt kan ett samtidigt intag av grönsaker minska risken. Men man bör begränsa intaget! Även med tanke på den stora klimatpåverkan köttproduktionen åstadkommer. I sverige äter vi generellt mer protein än vi behöver och köttkonsumtionen har ökat med 50% de senaste 30 åren. Ät hellre nötter, baljväxter, ägg, fisk och kyckling.

Jaa, det var lite matfakta i kortformat. 
Här även en länk till ett blogginlägg om den dyra? ekologiska maten.
Sannah

3 mars 2014

4 årskalas x2

Så har man haft 4 årskalas.
Vi hade kladdkaka efter ett recept från risenta.
Finns att hitta här. Jag använder halva mängden socker när jag gör den.
Det fanns också kokostoppar, honungsmelon, päron, blodapelsin och banan. Till det fanns grädde och kokosgrädde.

Barnkalaset som dottern ville ha hade fruktsallad, kokostoppar och drömtårta. Istället för godis i en påse fick barnen små russin-/torkadfrukt-askar. Sen var det några bokmärken och ballonger i påsen också. Med på kalaset var en kompis till dottern och hans mamma och lillebror och hennes kusiner med mammor. Helt lagomt tyckte jag. 

Lilla damen hade lite jobbigt någon dag innan hon skulle bli 4. Hon skulle alltid vara 3. Men när hon insåg att det fanns paket på födelsedagen gick ålderskrisen över.

/Sofia