23 juni 2014

Viltgryta

Min pappa jagar älg på hösten och jag har haft en märgpipa i frysen sedan hösten 2012. Hur tillagar man en sådan? Jaa, eftersom jag inte har vetat har den ju bara legat där i frysen. Men nu tog jag äntligen tag i att ta reda på hur man kan tillaga den och gjorde sedan en egen variant på köttgryta. Den blev riktigt god! Lite tidskrävande men ändå lättlagad.

Ingredienser:

Märgpipa av älg
2-3 msk ekologiskt smör
1,5 tsk bergssalt
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
10 krossade enbär
1 tsk timjan
ca 1 liter vatten
2 stora ekologiska morötter
2 stjälkar selleri
80 g ekologiska champinjoner (eller annan svamp)
ca 3-4 msk maizena + kallt vatten

Gör så här:

Stek hela märgpipan lätt på varje sida i en gryta (t.ex. gjutjärnsgryta med lock).
Tillsätt kokande vatten, salt och kryddor.
Låt koka i 1-1,5 timme.
Ta upp köttet och låt det svalna en stund.
Skär sedan små bitar av köttet och lägg tillbaka dem i grytan, fortsätt koka i ca 1 timme till.
Skär morötter i slantar, selleri i små bitar och skiva champinjonerna.
Lägg i selleribitarna, efter 5 minuter även champinjonerna och efter ytterligare 5 minuter morötterna. Låt koka ca 20 min till. Kontrollera att allt är lagom mjukt.
Red såsen på slutet med maizena utrört i kallt vatten.
Servera gärna tillsammans med ångkokt ekologisk potatis eller ris. Inlagd rödbeta och gurka passar bra till! Vi hade kvar några inlagda rödbetor som Sofia gjort själv. Det ska hon få lära mig i höst, när mina egna betor förhoppningsvis är klara i lilla landet!

Gott med en värmande gryta i kylan!
Sannah

1 kommentar: