Som skrivet i tidigare inlägg har vår
dotter på snart 10 månader bestämt sej för att det enda som
gäller är att äta själv. Precis när man kommit in i detta med
att mixa till puréer och frysa in som isbitar o.s.v. Jag hade precis
gjort flera laddningar som bara ligger och "skräpar" i
frysen nu. Nåja. De kommer säkert till användning på ett eller
annat sätt. Hur som helst gick hela förra veckan åt till att komma
på bra mat som är lämplig för henne att äta. Lagom mjukt, litet,
lätt att plocka upp o.s.v. Och efter en veckas prövande och tänkade
har vi kommit fram till en del iallafall.
Tips på bra plockmat:
ärtor, majs(skalade för att undvika
att de kommer ut hela), avocado, sötpotatis, morot, pasta (vi väljer
glutenfri), broccoli, potatis, gurka, havregrynsgröt som är
klibbig, majskrokar, riskakor, nöt- och fruktbollar, frukt.
Några grejer jag inte testat än men
tror kommer att fungera bra:
ris, linser, kidneybönor (andra bönor
går säkert också men jag tänker börja med dessa)
Jag har även testat att laga
vegetariska bebisbiffar (eget recept) och kokosplättar (recept från ica).
Båda gick hem! Ska testa göra
rödbetsbiffar och kanske några andra varianter också framöver.
Men det är verkligen suveränt med biffar. Lagom håda och
greppvänliga. Dessutom får man i dem ägget – som är så
närings- och proteinrikt.
De vegetariska bebisbiffarna blev
riktigt goda! Trots avsaknad av salt och kryddor skulle jag gärna
tillaga dem till mig själv faktiskt. Här är receptet:
Ingredienser:
2 små ekologiska morötter
1/2 sötpotatis
2 ekologiska äggulor/ägg
1 msk ekologiskt kokosmjöl
4 iskuber mixade ekologiska röda
linser
ekologisk kokosolja
Gör så här:
Vispa upp ägg. Tillsätt mjölet.
Skala och finriv morot och sötpotatis.
Blanda i rotsaker och röda linser till
ägget och rör om ordentligt.
Stek små biffar i kokosolja på
svag-medelvärme (de ska inte bli brända, bara få lite lite färg).
Receptet på kokosplättarna är detta:
Ingredienser:
2,5 dl ekologiskt rårismjöl
3 ekologiska ägg
1 burk ekologisk kokosmjölk
(1 tsk salt i orginalreceptet, och som
jag tillsätter när jag gör plättar/våfflor till mig och min man)
Gör så här:
Vispa upp äggen. Tillsätt övriga
ingedienser och rör ihop ordentligt.
Låt vila i 15 minuter.
Stek plättarna i en plättlagg med
kokosolja/grädda i våffeljärn.
Det här var gårdagens middag:
Hon fick i sej nästan allt + ett gäng
till med ärtor som precis blivit hennes favorit. Hon verkar föredra
gröna saker. Ärtorna, avocado och broccoli försvann först och
sedan fick man inspirera henne att även äta lite av det andra. (Jag
delade vissa saker i ännu mindre bitar än på bilden)
Om du har tips på bra plockmat får
du gärna skriva en kommentar!
Sannah
Pannkaka kan hon nog tycka är gott, beror dock på om hon har några tänder än, kan bli svårt annars, men ugns pannkaka kanske är lättare då, då kan man ju ha potatis och morötter i. Anneli
SvaraRaderaBra tips! Hon har bara 2 tänder nere än så länge. Så har lite begränsad bitförmåga men snart dyker det nog upp tänder uppe också.
SvaraRaderaSannah