3 december 2013

Ekologiska Ägg: världens bästa livsmedel!

Håller du med mej?
Om inte så kommer här en hel massa anledningar:
  • Nyttigt och Näringsrik
Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen vi behöver. Och även stora mängder av vissa sådana.
Av makronäringsämnena innehåller ekologiska ägg främst protein (12,4 viktprocent) och fett (10,1 viktprocent). Fettet är till största delen omättat (65,5%) och proteinet är fullvärdigt, d.v.s. består av alla aminosyror vi behöver, i bra proportioner dessutom. Att ägg innehåller kolesterol är inget negativt! Kroppen behöver kolesterol och har man för högt kolesterol beror det på att kroppen själv producerar för mycket kolesterol av någon anledning, vilka jag inte tänker gå in på. Ekologiska ägg är näringsrikare än "vanliga ägg"(jämför Ekologiska ägg och Vanligt ägg) vilket alltså betyder att man bör satsta på ekologiskt.
  • Många varianter
Ja, ägg kan ju både kokas (löst, mellan eller hårt), stekas bara som det är eller tillsammans med diverse tillbehör som en omelett. Vissa föredrar ju även det råa ägget i smoothies, proteindrinkar eller att slukas helt. Dessutom har ägg även:
  • Oändligt med "användningsområden"
Ägg finns ju som en viktig beståndsdel i många olika recept. Kakor, pajer, tårtor, pannkakor, köttbullar, köttfärslimpa, stanning, biffar och som pålägg. Eftersom ägget är ganska neutralt i smaken kan det alltså användas i både förrätter, huvudrätter, efterrätter, bakverk, mellanmål osv. Det tycker jag är häftigt!
  • Protein utan att döda
För djurvänner och alla andra är detta givetvis ett stort plus. Genom att äta ägg får man i sig ordentligt med protein utan att behöva döda något djur (för köttets skull). Istället kan man ta hand om djur (hönor) som då bidrar med ägg. Väldigt klimatsmart och snällt mot djuren. Och som sagt innehåller ju ägg fullvärdigt protein, precis som kött. 
  • Gott
Det här kan man givetvis ha delade meningar om men personligen skulle jag kunna äta väldigt mycket ägg utan problem. Ägg är ju så gott! Särskilt de ekologiska. Det är faktiskt stor skillnad i smak på ekologiska och "vanliga" ägg. Detta är egentligen en tillräcklig anledning till att köpa just ekologiska ägg. 
Som tidigare nämnt går ägg att variera så mycket vilket gör att den nästan inte finns några gränser för vad man kan hitta på. Det är bara att experimentera med tillagningsmetoder och tillbehör.

Till er som har blivit så övertalade av mej att ni tänker övergå till att bara äta ägg, variation och måtta är nog ändå bra. Bara ägg kan bli liiiite tråkigt i längden kanske.
Men helt seriöst, om man fick välja en enda sak att äta jämt. Då skulle det nog bli ekologiska ägg för min del.

Sedan vill jag passa på att tipsa er alla om att kolla in bloggen i helgen. Då kommer nämligen ett riktigt mysigt adventsinlägg av oss båda. Trevlig läsning kan jag lova!
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar