8 april 2015

Våran påskmiddag

Det har blivit tradition för oss att äta lamm tillsammans på påsken. Mycket gott och trevligt! Den här påsken var inget undantag.
Vi bjöd in våra barns gammelfarmor och gammelfarfar också på påskaftonen. 

Till förrätt åt vi ägg som vi först målade. 


Efter en stund åt vi huvudrätten som bestod av lammstek med ugnsrostade rotsaker, quinoa och rödbetor med tillbehör, sås på lammskyn, sallad och vitkålssallad men med morötter i också (byt bara ut en del av vitkålen mot grovrivna morötter).


Rödbetorna tillagades i ugnen. Skala och skär dem i bitar, ca 1*2 cm, och lägg i en ugnsform med smör och olivolja i. Salta och smaksätt med torkad rosmarin. Grädda mitt i ugnen i 45 min. Lufta och rör runt betbitarna två gånger. Rosta valnötter och pumpafrön lätt i en stekpanna med lite olivolja och salt. Låt rödbetorna svalna när du tagit ut de ur ugnen och bryt sedan fetaost i bitar och blanda i tillsammans med nötter och frön.

Till maten drack vi gammelfarmorns goda havtornsjuice. 

Till efterätt hade vi både Schwartzvaldtårta som gammelfarmor kom med och morotskaka (recept från Sofias mamma/Sannahs svärmor).

Ingredienser:

3 ekologiska ägg
1-1,5 dl ekologiskt rårörsocker
3 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk ekologisk kanel
3 dl finrivna ekologiska morötter
1/2 dl ekologisk kokosolja
ekologiskt smör
ekologisk kokos/glutenfritt ströbröd

100 g rumstempererat ekologiskt smör
100 g philladelfiaost
1 dl ekologiskt florsocker
1/2-1 tsk ekologiskt vaniljpulver

Gör så här:

Ta fram smör i rumstemperatur.
Smöra en form, pajform eller form med avtagbar kant.
Bröa med kokos eller ströbröd.
Sätt ugnen på 175 grader.
Finriv morötter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält kokosolja.
Blanda ihop torrvarorna och rör ned dem i äggvispet.
Tillsätt även morötter och olja och rör försiktigt tills allt är blandat.
Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
Vispa ihop smör och ost. Sikta ned florsocker och vaniljpulver och vispa ihop.
Bred ovanstående på kakan när den har svalnat.

/Sannah och Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar