23 mars 2015

Chili con carne

Ett bra sätt att få in lite baljväxter i sin matlagning är att blanda in det i maträtter med kött, om man är van att äta kött. På så sätt kan man dels börja vänja magen (det kan behövas) vid de lite svårsmälta baljväxterna (vilket har positiva hälsoeffekter för vår tarmflora och resten av kroppen) och minska på köttkonsumtionen (och därmed klimatpåverkan) utan att helt utesluta köttet.
Klassikern chili con carne är ett sånt exempel. 

Ingredienser:
Ca 2 msk ekologiskt smör
500 g ekologisk nötfärs
1 tsk himalayasalt
Svartpeppar
Cayennepeppar
2-3 tsk chilikrydda
1 tsk ekologisk oregano
2 ekologiska vitlöksklyftor
390 g ekologiska krossade tomater
Lite vatten
1/2 ekologisk spetspaprika
230 g ekologiska vita bönor (kokta)

Gör så här:
Bryn färsen i smöret.
Salta och krydda. Pressa vitlöken.
Tillsätt krossade tomater och lite vatten.
Låt småkoka ca 15 min.
Tillsätt paprika och bönor.
Låt koka 5 min till.
Servera tillsammans med ris/bovete/hirs och grönsaker. 



En god start på veckan efter en härlig helg i fjällen!
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar