11 september 2014

Äppelmust


Här kommer ett recept på äppelmust:


5 liter äpplen
6 liter kallt vatten
1 msk citronsyra eller skivad citron
1 tsk natriumbensoat

Skölj och kärna ur äpplena.
Mät upp vattnet och tillsätt citronsyra/citron och natriumbensoat. Rör om.
Dela äpplena i bitar och lägg dem i vattnet, låt stå i 5 dygn.
Rör om minst en gång om dagen.

Sila musten. 
Ett tips är att ta en grövre sil först för att få bort äppelbitarna och sedan en finare.
Rör ned 1 dl socker per liter avrunnen must (rör tills sockret har löst sig).
Häll upp i rengjorda flaskor och förvara mörkt och svalt. 

Vi drack våran sista flaska från i fjol, nu i sommar, så musten kan hålla riktigt länge.
Det är lite speciell känsla när man får ta del av sommarens och höstens frukter och bär även på vintern.

/Sofia




1 kommentar:

  1. Hur många liter vätska får man ut på 5 liter äpplen? Jag undrar eftersom jag pressat äpplena först och vill veta hur mycket vatten jag ska tillsätta. Vanligtvis gör jag must utan att tillsätta vatten alls men tänkte testa ditt recept nu. Ska det t ex vara dubbelt så mycket vatten som ren äpplemust/äpplevätska? Tacksam för snabbt svar.

    SvaraRadera