3 juli 2014

Kardemummaskorpor

Prövade att göra kardemummaskorpor igår. De blev riktigt bra.
Receptet är hämtar från bakboken "Friendly bread: baka glutenfritt från baguette till brownie".

Jag testade också denna gång att baka med durramjöl då det var i receptet.
Några av er har säkert sett att jag skrev att jag köpt durra när jag var i Stockholm.
Men i receptet står det att man kan byta ut det mot rismjöl eller sojamjöl.

Ingredienser:
24 st.

2 dl durramjöl
2 dl potatismjöl
2 dl rismjöl
0,75 dl socker 
0,5 dl psylliumfröskal 
1 msk pofiber
2 tsk kardemumma (malen)

2 dl vätska
1 ägg
50 gr jäst
100 gr rumstempererat smör

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke.
Smula jästen och rör ihop med ägg och vätska tills jästen smält.
Rör ned degvätskan i de torra ingredienserna och lägg sist ned smöret och knåda/blanda till en deg.

Vält ut degen och dela den i 12 lika delar.
Använd rismjöl om det behövs vid utbakningen.
Rulla till bullar och lägg på en plåt. Täck plåten och låt bullarna jäsa i ca. 1 h.

Sätt ugnen på 230 grader.
Sätt in plåten och sänk värmen till 200 grader.
Grädda i ca. 30 min tills de fått fin färg.
Låt bullarna svalna lite, sänk värmen till 150 grader och dela sedan bullarna. Jag använde en kniv.
Sätt bullarna på plåten igen (snittytan upp) och grädda i 35-45 min.
Stäng av ugnen och låt skorporna kallna och torka i eftervärmen.

Är de inte helt torra kan de stå över natten på galler eller liknande.

I receptet stod det 1,5 dl socker men jag tycker att det räckte med hälften.
Durramjölet går att hitta på http://www.goodstore.se/ eller http://www.friendsofadam.se/
Det är ganska dyrt och jag har fortfarande inte lyckats hitta det på andra ställen, i Sverige.
Men som sagt det går också att byta ut mot samma mängd av ett annat mjöl.

/Sofia



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar