30 oktober 2013

Fröknäcke

Förra året jobbade jag på ett café här i staden (Örnsköldsvik) som heter Café UH. Förutom caféverksamheten serverar de även frukost till ett hotell. Till den frukosten gjorde vi ett glutenfritt knäckebröd. Supergott! Jag började göra detta hemma också och har sedan dess modifierat receptet litegrann. Så här kommer min variant:


1 plåt, 24 bitar. 140 grader i 1 timme.

Ingredienser:

1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl kokosolja
1,5 dl hett vatten
flingsalt

Gör så här:

Blanda alla torrvaror (utom flingsaltet).
Koka upp vatten.
Blanda kokosoljan med torrvarorna och tillsätt sedan det heta vattnet.
Rör om ordentligt och gör så att degen blir en klump.
Lägg degklumpen på ett bakplåtspapper och tryck ut med sked/slickepott.
Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå degen och tryck med händerna ut degen helt. Kavla vid behov.
Strö flingsalt över.
Skär 4*6 bitar.
Grädda mitt i ugnen i 140 grader i 1 timme.
Stäng sedan av ugnen och låt knäcket vara kvar i ugnen för att svalna.  

Man kan även smaksätta knäcket med diverse kryddor. Det är bara att pröva sig fram och se vad man gillar.
Jag föredrar dock att det är lite neutralt.

Hoppas det smakar!
Sannah

2 kommentarer: