2 december 2014

Pepparkaksmuffins

När jag städade ut vår gamla lägenhet och lyssnade på radion fick jag höra talas om #sockersuger. Genom att söka på internet hittar ni säkert en hel del om det. Hur som helst går det ut på att man utesluter åtminstone allt raffinerat socker under en månads tid. Jag är ju ingen storkonsument av raffinerat socker men blev sugen på att testa detta eftersom man då får upp ögonen för vart det där sockret finns och hur mycket man egentligen får i sig. Så jag kör på detta 15/11-15/12. Perfekt sådär innan jul när det oftast blir lite extra socker ändå.

Jag har därmed försökt utesluta allt tillsatt socker, men några gånger använt mig av björksocker eller kokossocker. Så blev det ikväll när det var dags för styrelsemöte hemma hos mig. Jag testade dessa saffranssnurror från hurbrasomhelst. Oj så goda! Jag älskar verkligen saffran så nu ska jag passa på att baka lite saffransgrejer framöver. Dessa snurror är helt utan ägg, gluten och mejeriprodukter. Väldigt vänliga att bjuda på alltså. Nästa gång jag bakar dem ska jag nog slänga i lite russin också. Saffran och russin hör ju ihop på nåt sätt.

Pepparkaksmuffins blev det också. Perfekt när de går snabbt att göra men man ändå får den där pepparkakssmaken.

Ingredienser:

75 g ekologiskt smör
2 ekologiska ägg
0,5-0,75 dl ekologiskt kokossocker
1 dl ekologiskt rårismjöl
2 dl ekologiskt mandelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk ekologisk malen kanel
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
0,5 dl ekologisk risdryck

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torrvaror.
Rör ihop allt försiktigt men väl.
Fördela i 6-8 stora muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.


Mysigt med advent! Dottern som älskar ljus är väldigt glad hon med.
Spännande tider också. 3 veckor till beräknat förlossningsdatum. Jag har ju gissat på 26/12 men ett tag nu har det känts som att det blir tidigare. Idag träffade jag dock min mormor som sa att det inte blir innan jul. Ja, den som lever får se, som man brukar säga.
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar