19 januari 2017

Detox

Detox innebär avgiftning/rening av kroppen. Kroppen behöver dessa processer för att bli av med avfallsprodukter som bildas av energiproduktionen som cellerna kontinuerligt använder sig av. Vi får också i oss sådant som inte är bra för kroppen och det måste givetvis få komma ut ur kroppen varvid det annars blir en belastning.

Man kan använda detox på två sätt – som en detoxkur eller som en livsstil. Personligen skulle jag rekommendera detox som en livsstil, eventuellt också kombinerat med detoxkurer då och då. Men om man har haft en livsstil som belastat kroppen mycket under lång tid kan det vara bra att göra en ordentlig detoxkur som en start, och sedan också hålla kvar vid den förändrade livsstilen framöver.
Vid en detoxkur under förslagsvis 14 dagar kan man använda sig av Alpha Plus Detoxpaket innehållandes Pau darco, Migthy greens, Ultra Clear Plus och Psylliumfröskal. Utöver detta bör man under dessa dagar fokusera på att äta grönsaker och frukt i största utsträckning (vid candida-besvär bör även frukten uteslutas, alternativt äta bär, päron och äpple). Ät dessa råa eller skonsamt (ång-)kokade. Detta innebär att kroppen får tillgång till mycket mineraler och vitaminer samt fibrer. Undvik kött, ägg, kaffe, socker, mjöl, komjölksprodukter. Det innebär 14 dagar med vegan-kost. Du kan äta en begränsad mängd av quinoa, bovete, råris, vildris, bönor, alger, tofu, vegetabiliska drycker (soja, ris, mandel), halloumi-/fetaost, nötter och frön. Försök att äta ekologiskt i största möjliga mån. Se till att äta i lugn och ro, tugga maten gärna 30-50 tuggor/tugga. Det är också viktigt att dricka vatten och te (grönt, vitt, rooibos, örter).  Sov och vila gärna lite extra under dessa dagar och träna endast lågintensiv träning. Du kan även använda bastu för att öka avgiftningen via huden.

Efter dessa 14 dagar, vid detox som livsstil, ska fokus fortsatt ligga på att äta mycket grönsaker och frukt. Denna kosthållning kan benämnas ”eat clean”. Nu kan smör, viltkött, lammkött, fisk, kyckling, nötkött från gräsätande djur, ägg och havre införas i kosten. Man kan även öka mängden av den ovan begränsade födan också. Det är givetvis fortsatt viktigt med lugn och ro vid intag av mat, att återhämta sig tillräckligt och att röra på sig.


Ät fritt:
Ananas
Aprikos
Aubergine
Avokado
Banan
Blåbär
Brysselkål
Citron
Fänkål
Granatäpple
Grapefrukt
Groddar
Grönkål
Gurka
Hallon
Havtorn
Ingefära
Jordgubbar
Kiwi
Kokosnöt
Kålrot
Körsbär
Lök
Mango
Melon
Morot
Oliver
Palsternacka
Papaya
Paprika
Passionsfrukt
Persilja
Plommon
Pumpa
Päron
Rödbeta
Rödkål
Sallad
Savoykål
Squash
Selleri
Sockerärtor
Sparris
Spenat
Svartkål
Svartrot
Tomat
Vattenkrasse
Vindruvor
Vitkål
Vitlök
Äpple
Ärtor
Örter

Ät begränsat vid detoxkur:
Quinoa
Amaranth
Durra
Råris
Vildris
Linser
Bönor
Bovete
Alger
Tofu
Svamp
Rismjölk
Sojamjölk
Mandelmjölk
Getost (chèvre)
Halloumiost
Saganakikost
Fetaost
Soja- eller getyoghurt
Naturella nötter
Naturella frön
Kokosolja
Olivolja
Honung
Kryddor
Torkad frukt
Vinäger
Örtsalt
Havssalt

Undvik vid detox-kur:
Smör
Viltkött
Lammkött
Kyckling
Fisk
Ägg
Havre
Nötkött

Undvik alltid:

Processad mat
Härdade fetter
Alkohol
Kaffe
Svart te
Processat salt
Socker
Komjölksprodukter
Fläskkött
Vete
Råg
Korn

Listorna ovan är inspirerade av boken Gå ner i vikt och rena kroppen med DETOX - Ulrika Davidsson.

Framöver kommer jag successivt att tagga tidigare och nya inlägg med "Eat Clean" vilket underlättar för er som följer bloggen att hitta recept som passar vid en detoxande livsstil. Om du gör en detoxkur får du istället hålla dig till de recept med taggen "Detox".

Och kom ihåg att vi alla är unika individer. Är det något du känner att du inte mår bra av att äta ska du givetvis undvika det, även om det står i listorna ovan!

Numera jobbar jag (tisdag, onsdag, torsdag) med hälsokonsultation och hårmineralanalyser hos Anatoma Rehab. Om du vill boka en tid för detta är du varmt välkommen att höra av dig till sannah.anatoma@outlook,com. 

Ha en fin fortsatt dag!
SannahInga kommentarer:

Skicka en kommentar