16 juni 2016

Två kostnadsfria BRA sätt att förbättra sin hälsa

Nu var det länge sen jag kom med nåt nytt här på bloggen. Ursäkta! Till stor del beror det på att "livet händer". Men också på att matlagningen har hållit sig inom ramarna för sånt jag gjort förut medan utveckling istället skett på andra fronter. Nämligen genom att höra om, läsa om och testa livsstilsförändringar som är gratis - dock tidskrävande - men som kan, vad jag förstått leda till stora hälsoförbättringar. 

De båda sätten fick jag upp ögonen för tack vare podden Hälsosant (rekommenderas varmt!). Kort sagt kan jag säga att många hälsoproblem vi har här i västvärlden kan härledas till att vi
- äter för mycket (och näringsfattigt)
- andas för mycket/dåligt (bl.a. eftersom vi stressar för mycket)

Men det finns såklart möjligheter att åtgärda detta med hälsoförbättringar som följd och minskad risk för att drabbas av diverse sjukdomar. Det man kan ta tag i är alltså:
- periodisk fasta (vilket dessutom möjliggör att inhandla ekologisk och näringsrik mat till samma slutsumma som man annars lägger på dålig mat)
- medveten andning

Periodisk fasta handlar kort och gott om att t.ex. utesluta ett mål mat/dag (frukost eller middag), eller att t.ex. följa 5:2-dieten. Mer att läsa om periodisk fasta hittar du här: http://www.jonasbergqvist.se/periodisk-fasta

Medveten andning handlar som det låter om att bli medveten om sin andning och att aktivt styra den vilket på så sätt leder till indirekt styrning av andra funktioner och system i kroppen. Läs mer om detta eller/och beställ boken (som jag just nu läser) här: http://www.medvetenandning.se

Som sagt, detta är på pengar sett kostnadsfritt men kräver en hel del tid och engagemang av en. Detta är dock oftast bättre i längden - än att kosta på sig diverse hälsofrämjande produkter/saker osv. Allt som oftast har ju dock svensken inte tid utan vill gärna lösa allt med tabletter eller liknande. Därför vill jag utmana dig till att tänka om och testa!

Att vi behöver röra på oss och motionera för att kompensera vår stillasittande livsstil är ju dock glädjande att de flesta av oss har insett nu, förhoppningsvis kommer dessa två bitar (fasta och andning) också att komma i ljuset mer och mer framöver. Hjälp gärna till att sprida detta till de du möter.

Lycka till! 
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar