13 oktober 2015

Snabblagad bovetegröt

När jag var 15 år var min käre far på en kurs i Spanien och jag fick följa med. Där fick vi pröva på denna typ av gröt. Den gjordes flitigt där hemma ett tag. Nu var det längesedan men idag så var det dags.

Denna gröt går snabbt att göra på morgonen,
men den kräver blötläggning över natten.

Ingredienser:
3-4 port

3-4 dl Helt bovete 
kallt vatten 

Tips att smaksätta med:

0,5 dl Russin eller dadlar
och/eller
0,5-1 dl Mandlar 


Gör så här:

Kvällen innan - häll kokande vatten över bovetet och låt svälla några minuter. Skölj i kallt vatten och upprepa 1 gång. (Detta görs för att få bort ämnet fagopyrin som finns i bovetet)
Låt bovetet vara blötlagt i kallt vatten över natten.

På morgonen - skölj bovetet i kallt vatten. Mixa i en matberedare med vatten (ca 0,5 dl att börja med) till en slät "gröt", tillsätt mer vatten om du vill ha den mindre kompakt.

Servera med valfri dryck och goda bär som blåbär.


/Sofia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar