7 oktober 2014

Skogslunchen

Min man har jobbat med skogsplantering maj-sept, med några veckors semester på mitten. Och i stort sett varje dag har han ätit likadan lunch: gröt på helt bovete. Varför? Enligt honom, för att det är lättsmält. Med tanke på det fysiskt krävande jobbet och det faktum att man arbetar på ackord, gör att lunchen önskas gå snabbt och att man ska kunna jobba på direkt efter att man ätit. Du som tränar vet ju hur oskönt det kan vara att träna för nära inpå maten. Ska man äta något nära inpå måste det vara lättsmält.

Här kommer alltså ett förlag på något lättsmält som också är närings- och energirikt. 1 portion.

Ingredienser:

1 dl helt bovete
nötter, t.ex. mandlar och valnötter
frön, t.ex. pumpa- och linfrön
torkad frukt, t.ex. russin
lite salt
en tesked kokosolja
vatten

blåbär
risdryck

Gör så här:

Blötlägg gärna bovetet, frön och nötter för att öka näringsupptaget och minska koktiden. Minst 30 min, gärna längre.
Koka upp vatten.
Koka bovete, nötter och frön några minuter, tills vattnet blivit färgat.
Sila bort det färgade vattnet och skölj kastrull och innehåll i kallt vatten.
Tillsätt nytt vatten, torkad frukt, salt och kokosolja.
Koka tills bovetet "öppnat sig"/blivit mjukt.
Sila bort överflödigt vatten.
Servera tillsammans med t.ex. blåbär och risdryck.
Vill man lyxa till det lite extra kan man ringla lite honung över också.


Observera att det inte är någon "klibbig gröt". Den passar att ätas kall som varm.

Det har tyvärr inte blivit mycket bloggande på senaste tiden. Det är mycket annat som händer. Vår dotter ska operera sitt hjärta, vi ska flytta och det närmar sig sakta men säkert för bebis i magen att komma ut. Så det blir troligtvis sparsamt med blogginlägg från min sida framöver också. Hoppas ni hittar gamla inlägg att läsa samt Sofias nya så länge!
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar