6 september 2014

Grönkålslasagne

Idag var jag med familjen på Bondens Marknad på torget här i Övik. Så trevligt! Och härligt att få handla både ekologiskt och lokalproducerat. Bättre kan det ju inte bli. Håll utkik om det finns liknande där du bor. Här i Örnsköldsvik anordnas detta 5 lördagar under sensommar/höst. Det är bara att passa på när tillfället ges!

Idag inhandlades squash, broccoli, morot, vitkål och grönkål. Det sistnämnda har jag nog bara använt mig av en gång tidigare så det kändes spännande att testa göra något med det. En vegetarisk lasagne fick det bli.

Ingredienser:

ekologiskt smör
3 "stjälkar" ekologisk grönkål
1/2 ekologisk squash
2 ekologiska tomater
250 g ekologiska passerade tomater
lite pressad  ekologisk citron
himalayasalt
ekologisk svartpeppar
ekologisk oregano
150 g ekologisk fetaost

7 dl ekologisk havredryck
4-5 msk maizena
2 msk philladelfiaost
2 msk ekologiskt smör
himalayasalt
vitpeppar

riven ekologisk halloumi/mild chevrette (getost)
lasagneplattor

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär loss "grönkålsbladen" från stjälkarna och hacka.
Grovriv squash.
Skär tomater i bitar.
Stek ovanstående i smör.
Krydda och tillsätt passerade tomater. Låt småputtra.
Tillsätt fetaosten innan du rör ned blandningen i lasagnen.
Koka upp havredrycken i en kastrull med smör och philla.
Salta och krydda. Red med maizena utblandat i kallt vatten eller lite havredryck.
Smörj en ugnsform och häll lite vit sås i botten.
Täck botten med lasagneplattor.
Gör två lager med grönkålsblandningen och vit sås.
Avsluta med vit sås överst och toppa med riven ost.
Grädda längst ned i ugnen ca 40 minuter.


Lasagnen blev fantastiskt god och gick hem hos alla tre här hemma. 
Grönkål måste jag använda flera gånger framöver!
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar