8 oktober 2014

Pannkakor

Jag är ingen pannkaksmästare. Kanske beror det på att pannkakor aldrig har varit min favoritmat. Jag ser det inte ens som mat faktiskt. Mer som mellanmål, lätt lunch eller till och med efterrätt. Hur som helst gjorde jag ett försök idag, till lunch. Väldigt god smak på dem men de var lite svåra att vända. Det kan dock ha mer med "vändaren" att göra än själva smeten som kändes väldigt bra. Om man vill kan man steka dem som plättar istället, då är det nog inga som helst svårigheter att vända dem skulle jag tro. Det blir 8-10 pannkakor av receptet.

Ingredienser:

1 dl ekologiskt bovetemjöl
1 dl ekologiskt mandelmjöl
2 krm ekologiskt vaniljpulver
2 krm himalayasalt
1 msk fiberhusk
3 ekologiska ägg
5-6 dl dryck, t.ex. havre och/eller ris

ekologiskt smör/kokosolja

Gör så här:

Blanda torrvarorna och tillsätt sedan övriga.
Vispa ihop med handvisp.
Låt smeten vila i ca 15 min.
Stek båda sidor på medel/hög värme med smör eller kokosolja.
Servera med t.ex. mosad banan och bär.


Jag hann visst ett till inlägg innan resan till Göteborg och Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus. Men nu blir det inga inlägg från mig på ett tag.
Sannah

5 kommentarer:

  1. Hej håller på att testa att göra dessa nu :) håller med, för mig är inte pannkakor riktig mat, men kan vara mycket gott som efterrätt eller mellanmål! Får man fråga vad era barn äter för kost i skolan? Mvh Cecilia

    SvaraRadera
  2. Hej! Kul. Hoppas de blev bra! Jag har inget barn som går i skolan än. Sofia har däremot en som går i förskola. Ska be henne svara! Men jag kommer nog be om glutenfritt iallafall. Skulle gärna ställa högre krav på maten. Vi får se när den dagen kommer. /Sannah

    SvaraRadera
  3. Hej Cecilia!
    Jag har en dotter på förskolan och där har vi glutenfritt på henne.
    Hon får också mjölkfritt då vi här hemma undviker komjölk från tetra till oss och henne.
    Igår fick det till och med följa med korvbröd hemifrån som jag bakat.
    Köken brukar kunna bli kräsna och att det ska vara läkarintyg m.m men jag var och pratade med köket själv. Jag kan förstå att det är krångligt om alla möjliga dieter man har hemma ska följas i skolan, men gluten och mjölk är så vanligt idag. Som förälder vet man bäst vad barnet mår bra av och inte. (Det är inte alltid som prover kan visa vad som är bäst) Sen beror det på hur noga man vill vara. Vet man att barnen får bra mat hemma kanske några måltider i veckan gör mindre men det är upp till var och en att ta ställning till. Jag tycker att vi som föräldrar skall kunna ställa högre krav på maten i skolorna som våra barn äter (precis som Sannah var inne på). Mer ekologiskt, mindre socker m.m. Personligen tycker väl jag att maten i skolan inte är den bästa och vet att dottern många gånger inte gillar den, men vi har valt att gluten/mjölkfritt gör det bättre iaf.
    Mvh Sofia :)

    SvaraRadera
  4. Pannkakorna blev jättegoda. Tack för erat svar. Min tjej är bara 4 månader men man börjar fundera lite hur man skall göra framöver. Vad hade ni för välling gröt till de små? Jag tänker väl börja ge henne något annat än bröstmjölk snart och är skeptisk till gluten också mjölk. Mvh Cecilia

    SvaraRadera
  5. Jag har gett gröt på glutenfria mjöler till en början. Nu äter dottern gröt på havre, ris, polenta, bovete.
    Välling är ju egentligen bara ett påhitt som inte behövs, särskilt om man ammar så länge barnet vill. Vi har dock valt att ge en risbaserad näringsdryck till vår dotter när hon slutade amma helt, på kvällen innan hon ska sova. Alpha plus ultra vare for kids heter den.
    Sannah

    SvaraRadera