6 december 2013

Adventsbakning

Nu är det advent och julen, med allt vad den innebär, närmar sig. I detta inlägg vill vi tillsammans bjuda på två klassiska julrecept.
Att göra sin egen pepparkaksdeg är inte svårt. Det är absolut värt mödan. Receptet längre ned är dessutom glutenfritt så att alla kan få njuta av den goda pepparkakssmaken. Degen är inte svårare att hantera än "vanlig" pepparkaksdeg. Vi upplever att smakerna framträder bättre dessutom.
Om man inte känner att man har tid att baka lussebullar men ändå vill ta del av den goda saffranssmaken så bjuder vi på ett saffransmuffinsrecept. Det går snabbt att göra men man får ändå luciastämning. Vi har valt två varianter av recept. Saffran och mandel passar väldigt bra ihop men för nötallergikern finns ett alternativ.

Glutenfria pepparkakor

Ingredienser:

125 g ekologiskt smör
1-1.5 dl ekologiskt socker
1 dl ekologisk ljussirap
1 dl vatten
1 msk kanel
0.5 msk kardemumma
0.5 msk ingefära
0.5 msk nejlika
0.5 msk bikarbonat
7.5 dl mjöl ( 3 dl bovetemjöl 4.5 dl rismjöl)
2 tsk Psylliumfröskal

Gör så här:

Koka socker, sirap och vatten och lyft bort från spisen. Skiva smör i en bunke med kryddorna. Slå på vattenblandningen och rör om lite då och då tills smöret smält. Låt svalna till fingervarmt. Blanda i mjöl, psylliumfröskal och bikarbonat i en egen bunke. Tillsätt de torra ingredienserna med det andra och arbeta ihop. Låt vila i kylskåp 1-2 dygn.

Ta fram degen en stund före utbakning. 
Använd rismjöl till utbakning. 
Ugnsvärme: 180 grader
Grädda i ugnen 7-8 minuter eller tills de fått fin färg.

Saffransmuffins

Ingredienser:

100 g ekologiskt smör
1 dl ekologiskt rårismjöl
1 dl ekologiskt bovetemjöl
1 dl ekologiskt majsmjöl
1,5 tsk bakpulver
eller
75 g ekologiskt smör
3 dl ekologiskt mandelmjöl
2 tsk bakpulver

3/4 dl ekologiskt rårörsocker
2 ekologiska ägg
0,5-1 g saffran (beroende på hur mycket smak man vill ha)
1 tsk fiber husk
1 dl ekologisk risdryck eller liknande
1 dl ekologiska russin

Gör så här:

Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och fiber husk.
Häll risdrycken i smöret och rör ner saffran.
Blanda slutligen ihop allt, försiktigt men ordentligt.
Fördela smeten i 12-15 muffinsformar. Ta ca 1 msk smet, lägg i några russin och fyll sedan på ca 1 msk smet till.
Kom ihåg att inte fylla formarna helt fulla och gör allt snabbt och sen in i ugnen för att behålla fluffet.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader, ca 15 min.


Adventstips!
Smakade en annan variant av Hallongrottor härom dagen. En lite juligare variant. Nämligen med lingonsylt istället för hallonsylt och med lite kanel i degen. 

Vill ni satsa på hälsosammare glögg så finns det bra alternativ i de flesta hälsokostbutiker. Har man tid och lust kan man även koka sin egen glögg.

Hoppas ni får en fin andra advents helg! Glöm inte att tända det andra ljuset. Och att släcka för den delen.
Sannah och Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar